Ракът на гърдата се зараждал още в пуберитета?

PRINT
мамография рак на гърдата

Хиляди жени в Европа се разболяват всяка година от рак на гърдата. Затова учени от института „Хелмхолц“ в Мюнхен се заеха да отгледат в лаборатория жлезна тъкан от гърда, за да разберат по-добре възникването на рака. Първите наблюдения на отгледаната тъкан насочват към мисълта, че първите причини, свързани с възможното развитие по-късно на рака на гърдата, се появяват още през пуберитета. Надеждата на учените е скоро да могат да тестват и различни лекарства срещу рака на гърдата върху лабораторно отгледаната тъкан. „Стволовите клетки са напълно способни да се развият до пълноценна жлезна тъкан като тази в гърдата. Като в истинската гърда и в лабораторната тъкан се образуват млечни канали“, пояснява Кристина Шеел от екипа в Мюнхен. Любопитен факт е, че еластичността на гърдата влияе върху растежа на клетъчната култура. В по-твърдия гел клетките растели по-бързо, отколкото в по-мекия.

Развитието на клетките в гърдата през пуберитета има прилики с рака. Точно при младите жени ракът може да бъде много агресивен. С оглед на многото причини, които имат значение, е много трудно да бъде обяснено агресивното поведение на рака на гърдата, пояснява Шеел. Тя смята, че е много възможно още по време на пуберитета да се формират предшестващи форми на рака при младите жени. При рака размножаването на клетките е подобно като в пуберитета, само че излиза извън контрол. Гърдите се развиват най-много през пуберитета.

При развитието си жлезната тъкан расте в мастната тъкан подобно на инвазивен рак, но контролирано. Това е процес, който сега учените искат да възпроизведат в лаборатория, за да го проучат по-добре. В началото експериментът ще покаже как функционира нормалната гърда. Това е предпоставка, която ще помогне да се разбере как започва и протича болестта. Като следваща стъпка учените ще сложат и ракови клетки в гела, за да видят как се развиват те спрямо останалата тъкан.

Източник: Die Welt

 

[Общо: 1    Средно: 4/5]
Ракът на гърдата се зараждал още в пуберитета? беше последно модифицирана от: февруари 24th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *