Пускат до 2 г. нов лек срещу оплешивяване

PRINT

Много скоро на пазара ще се появи ново лекарство срещу оплешивяване, пише в. „Телеграф“. Американски учени са открили ензим, който е причина за окапването на косата, и вече работят за създаването на медикамент, който да го блокира. Очакванията са препаратът да бъде пуснат в продажба през 2014 г.

Осем от 10 мъже оплешивяват преди да навършат 70 г. – някои повече, други по-малко. На оголените места корените произвеждат все още косъмчета, но те не вече не такива като преди. Косъмчетата стават все по-къси, докато накрая едва се виждат с просто око или дори не могат да стигнат до повърхността.

Дерматолози от университета в Пенсилвания анализирали кои гени се включват, когато започва оплешивяваенто. Установили, че ензимът простагландин D2 играе главна роля. Той блокирал растежа на косъма директно във фоликула. На местата без коса концентрацията на ензима била три пъти по-голяма. Учените от САЩ смятат, че ще могат да създадат препарат, който не само ще спре падането на косата, но и ще върне предишния й вид. В момента се водели преговори с различни фармацевтични компании. Очакванията са новият медикамент да бъде разработен бързо, понеже вече има лекарство за намаляването на нивата на простагландин D2.

 

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Пускат до 2 г. нов лек срещу оплешивяване беше последно модифицирана от: януари 15th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *