Пробив в лечението на автоимунния диабет тип едно

PRINT
диабет кръвна захар

Учени от Мелбърн са направили революционно откритие, което в бъдеще може да пребори автоимунни заболявания, съобщава австралийският сайт на SBS. По-специално диабетът тип 1 може да стане минало. Заболяването се характеризира с това, че имунната система атакува клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин. Организмът губи контрол върху регулирането на кръвната захар.

Стюарт Манеринг и колегите му прекарват 6 години в наблюдения на клетките на панкреаса от 18-годишен мъж, починал от усложнения на диабет тип 1. Така за първи път в историята те успели да изолират клетки на задстомашната жлеза и да наблюдават тяхното взаимодействие с неправилно функциониращите имунни клетки.

В крайна сметка учените успели да накарат клетките на панкреаса да разпознават правилно инсулина на места, където локално се задейства имунната система. Също така успешно им въздействали и забавили или дори попречили на автоимунния болестен процес. Проучванията вече са напреднали, като в близко бъдеще е възможно дори да започнат клинични изпитания.

Източник: SBS

[Общо: 5    Средно: 4.4/5]
Пробив в лечението на автоимунния диабет тип едно беше последно модифицирана от: юли 10th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *