Поставиха индивидуални изкуствени коленни стави

PRINT

Две жени на 60 и 65 г. с артрозни изменения на коленете бяха оперирани с иновативна за България техника в ортопедията на Болница „Тракия“ в Стара Загора. Швейцарският ортопед, д-р Алами от Университетската клиника по ортопедия в Лозана и завеждащият ортопедично отделение на Болница „Тракия“, д-р Петър Братоeв, имплантираха колянни стави на двете пациентки, ползвайки специално създаден индивидуален инструмент за всяка една от тях.

Техниката Patient Specific Instrumentarium на световния швейцарски производител Symbios Switzerland започва с изграждане на триизмерен модел на колянната става на конкретния пациент чрез компютърно-томографско 3D изображение. Моделът следва профила на коляното с абсолютна точност. По него се изработва индивидуален инструментариум, позволяващ на хирурга да извърши операцията с максимално точни разрези и щадящо отнемане на кост. Така поставената индивидуална изкуствена колянна става е максимално близка до анатомията на конкретното коляно.

Техниката Patient Specific Instrumentarium се прилага в света едва от около 2 години, но резултатите са изключително добри. Около 90% от операциите за колянни импланти в Швейцария вече се правят чрез техниката на Symbios. Тя гарантира много по-добра прецизност за възстановяване кинематиката на коляното, сигурност при имплантацията и по- дълъг „живот“ на импланта, с минимизиране на следоперативната болка и функционалния дискомфорт, посочва д-р Братоев. Пациентите се възстановяват напълно само за около месец след операцията, която протича за доста по-кратко време. Избягват се редица потенциални усложнения и неточности, които могат да се появят при стандартното поставяне на изкуствени стави.

„Тази методика е изключително подходяща при хора в активна възраст, които имат високи двигателни изисквания и очакват те да им осигурят комфортно движение в дългосрочна перспектива“, посочи след приключването на двете операции д-р Братоев. Новата техника оскъпява хирургичната операция с около 1500 лева. Смятам, че цената е разумна и в достъпни за българските пациенти граници, тъй като предимствата и са огромни, допълни той.

„Университетската болница в Лозана развива добри отношения с Болница „Тракия“ и конкретно с д-р Братоев вече три години. Впечатлен съм от Болница „Тракия“ – тя е много добре екипирана, както с апаратура, така и с добри лекари и не на последно място, е много красива. Имате болница, която е на изключително високо ниво по нашите швейцарски стандарти“, посочи д-р Алами.

Швейцарската фирма Symbios реши да направи тези две високоспециализирани операции в Стара Загора, за да покаже, че Болница Тракия е място, в което спокойно могат да се правят операции от най-висок клас, посочи търговският представител на компанията за България г-н А. Мирчев. Появата на Symbios в Стара Загора е в резултат на направени проучвания в кои болници има добри резултати и може да се разчита на лекарите, работещи там, допълни той. Д-р Петър Братоев и ортопедите от екипа му вече имат няколко специализации и обучения в Швейцария. През ноември тази година лекари от отделението отново ще специализират в болницата в Лозана.

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Поставиха индивидуални изкуствени коленни стави беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *