Ползите от хапчето за диабет пиоглитазон са повече от рисковете

PRINT
хапче лекарства

До този извод стигна Европейската агенция по лекарствата (ЕМЕА), след като бе алармирана от учени, че активната съставка леко повишава риска от рак на пикочния мехур. Според ЕМА обаче този риск може лесно да се предвиди, а съответните пациенти да получат друга терапия. При тези диабетици, които продължат да се лекуват с пиоглитазон, лекарите трябва редовно да проверяват дали приемането му дава нужния ефект, гласят препоръките на агенцията.

Медикаментът е противопоказан на пациенти, които вече са се разболели от рак на пикочния мехур или пък имат кръв в урината без причината за това да е изяснена. По-голяма предпазливост се налага и при възрастните пациенти, които по принцип са по-застрашени от появтаана тумори. Като рискови фактори за рак на пикочния мехур ЕМА посочна още пушенето, хроничните му възпаления, контакт с определени индустриални химикали, както и някои медикаменти като циклофосфамид (Cyclophosphamid) и фенацетин (Phenacetin).

Експертите от европейската агенция са разгледали цялата налична документация по случая. ЕМЕА изтъква като аргумент за решението си мащабен анализ, според който само 19 от 12 506 пациенти, лекувани с пиоглитазон, са развили рак на пикочния мехур (0,15%). В контролната група, където не пиели лекарството, същото се случило със 7 от 10 212 души (0,07%). Повишеният риск по всяка вероятност настъпва при терапия, която продължава по-дълго и се дава максималната доза. Рискът не може напълно да се изключи и при кратковременно лечение, заключават от ЕМЕА. Въпреки това експертите оценяват, че ползите от медикамента са повече от потенциалните опасности. Много пациенти постигали по-добър резултат от терапията именно с него.

Съмненията тръгнаха още през юни, когато френската агенция по лекарствата издейства временно спиране в страната на препарати, които съдържат съставката.

[Общо: 3    Средно: 4.3/5]
Ползите от хапчето за диабет пиоглитазон са повече от рисковете беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *