Първа операция с робот при рак на панкреаса у нас

PRINT
проф. Кирил Драганов

Частично отстраняване на панкреаса с помощта на робота „Да Винчи“ на 59-годишен пациент с невроендокринен тумор бе извършена от екип на проф. Кирил Драганов, началник на Клиниката по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Прецизната минимално инвазивна операция е първа по рода си в страната. Пациентът се възстановява бързо и е изписан без усложнения няколко дни след извършената интервенция.

Важна част от медицинската грижа е диагностичното уточняване и предоперативната оценка, направени от екипа на д-р Петко Карагьозов, началник Отделение по интервенционална гастроентерология. След извършената ендоскопска ехография с тънкоигленна биопсия под ехографски контрол се установява, че става въпрос за невроендокринен тумор, засягащ тялото на панкреаса, а не за карцином, каквото е било първоначалното предположение.

Имунотерапии дават нови възможности за лечение на рак

Тази диагностична оценка позволява операцията да бъде извършена още по-минимално инвазивно – със съхраняване на далака, който обикновено се премахва при по-разширена хирургия. Роботизираната интервенция с най-новото поколение на хирургичната система „Да Винчи“ – моделът Xi, допринася за изключително прецизното и качествено изрязване на засегнатата от тумора част на панкреаса и запазване на всички здрави структури. Възстановяването и следоперативния процес за пациента преминават гладко и без проблеми.

С робота „Да Винчи“ оперират дори напреднал рак на простатата

Кои са причините за рак на панкреаса

Невроендокринните тумори на панкреаса произхождат от ендокринните клетки на жлезата, съсредоточени в т.нар. островни клетки, затова се наричат още тумори на островните клетки. Те са по-редки от карцинома на панкреаса, който произхожда от екзокринните части на жлезата. Могат да не предизвикват симптоми или да предизвикат редица разнообразни оплаквания, според това дали са функционални и секретират хормони.

Болката при панкреатит е като от пронизване с нож

В повечето случаи навременното дефинитивно отстраняване на тези тумори е много важно, защото злокачествените образувания често дават метастази в черния дроб, което влошава прогнозата за пациента. Разширението на роботизираната хирургия с „Да Винчи“ в болница Токуда с включването на коремна хирургия към специалностите, които я прилагат, стана факт в началото на 2019 г. Актуализирането с последната версия на напредналата технология в лечебното заведение в края на миналата година позволява все по-широкото й приложение в това направление, което означава повече и по-добри възможности за лечение при редица хирургични състояния.

Източник: Пресцентър Токуда

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Първа операция с робот при рак на панкреаса у нас беше последно модифицирана от: февруари 25th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *