Откриха нов материал, стимулира растежа на кости

PRINT

Нов материал, който стимулира растежа на костите, може да се превърне в спасение за болните от остеопороза, пише британският в. „Телеграф“. Той ще помага и при случаи, когато сега се поставят метални и керамични импланти за смяна на тазобедрената става или други кости. Понякога те започват да създават дискомфорт на пациентите с течение на времето.

Новият материал е създаден, за да реши тези проблеми. Той е създаден в университетите в Единбург и Саутхемптън. Структурата му прилича на пчелна пита. Това позволява на стволови клетки да се закрепят в определено място. Така те постепенно се превръщат в костните клетки.

Ползата за хората с остеопороза ще е огромна. На мястото на старите и станали вече чупливи кости ще растат нови, а материалът, който служи като първоначална „рамка“, постепенно се разтваря. Новият способ е тестван вече върху животни.  Ефективността му е доказано в лабораторни условия и с използване на човешки тъкани. Клиничните изпитания ще започнат след около пет години.

Възможно е хирурзите да не започнат веднага да заместват протезите с материала, а ще го използват локално. Повторните операции за смяна на тазобедрената става например изисква отстраняването на повече костна тъкан, отколкото първия път. Новият материал дава възможност да се избегне това.

Свързани теми: Лекари: евтини протези и импланти обричат болните на усложнения

От 2013 г. спират спекулата с протези и импланти

Фрактури от остеопороза се лекуват и с костен цимент

Титаниеви импланти спасяват деца с тежка сколиоза

СНИМКА: ТК

[Общо: 1    Средно: 3/5]
Откриха нов материал, стимулира растежа на кости беше последно модифицирана от: април 10th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *