Откриха евтин начин да присаждат коса

PRINT

Американски учени от Колумбийския университет и британски от университета  „Дърам“ са разработили метод за лечение на оплешивяването без присаждане на коса – чрез отглеждане на нови космени луковици от нулата, пише в. „Дейли мейл“, като цитира списание Proceedings of the National Academy of Sciences. Сега плешивостта се лекува най-вече чрез присаждане на космени луковици или фоликули от окосмени участъци на тялото на тези без коса.

При новия метод от пациента се вземат проби косми, а след това се извличат и култивират от тях онези клетки, които съдържат генетичната задача да растат. „Нашият метод ще позволи да бъдат създадени много нови космени фоликули и да бъдат възстановени вече съществуващите, като се използват само неколкостотин донорски косъма. Методът ще е достъпен за хората с ограничен брой фоликули“ – поясни един от авторите на изследването Анжела Кристиано от Колумбийския университет. Според учените теоретично само една-единствена фоликула ще е достатъчна, за да бъдат възстановени неограничен брой косми.

Размножаването става в лабораторни условия. Следд това на пациента се правят стотици мини инжекции в скалпа, за да се вкарат подкожно новите коссмени фоликули, програмирани да растат. Учените са убедени, че методът им ще има успех, понеже ще е по-евтин от предлаганата сега трансплантация на коса.

[Общо: 3    Средно: 3/5]
Откриха евтин начин да присаждат коса беше последно модифицирана от: август 18th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *