Оперират с робот вече и рак на белия дроб

PRINT
доц. Цветан Минчев

За първи път у нас робот-асистирани гръдни хирургични интервенции извършиха гръдните хирурзи в болница „Токуда“. Доц. Цветан Минчев, началник на Отделението по гръдна хирургия и неговия екип направиха три лобектомии на пациентки със злокачествени образувания – недребноклетъчен карцином на белия дроб. И трите пациентки се чувстват добре и се възстановяват след извършените операции.

Досега роботизираната хирургия се ползваше основно за гинекологични операции и за някои други индикации като рак на простатата или тумори на бъбрека. С натрупването на опит у българските лекари и напредъка на технологията обаче приложението на „Да Винчи“ се разширява. За съжаление НЗОК покрива само някои индикации, а за повечето пациентите трябва да плащат сами, въпреки огромните предимства.

За какви операции се използва робота „Да Винчи“

роботизирана хирургия - оберация с минимални разрези

Първата програма за роботизирана гръдна хирургия в болница Токуда и в България стартира след като доц. Минчев и д-р Антон Ангелов преминаха обучителния и сертификационен процес за работа с хирургичния робот „Да Винчи“.

Сертификацията се проведе в един от най-реномираните обучителни центрове за роботизирана хирургия в Атланта, в родината на робота – САЩ. Доц. Минчев и екипът гръдни хирурзи са единствените, които извършват роботизирана гръдна хирургия в България и региона.

С въвеждането й „Токуда“ се превръща в единствената болница в страната, в която се извършват „Да Винчи“ операции в 4 хирургични области – урология, гинекология, коремна и гръдна хирургия.

Робот-асистираната хирургия с „Да Винчи“ позволява по-голяма прецизност при изпълнение на операцията от хирурга, благодарение на по-добро зрително поле и многократно по-добра гъвкавост на инструментите вътре в тялото на пациента, в сравнение с отворена или видеоасистирана операция. За пациента това означава по-голяма сигурност, по-бързо възстановяване, по-малко болка и усложнения, особено при онкологични заболявания и сложна хирургия за отстраняване на засегнати от тумори органи и тъкани.

Роботизирана коремна хирургия тръгна в Аджъбадем Сити Клиник

Травмата е минимална

операция с робот Да ВинчиОтворените операции в гръдната хирургия се извършват с големи разрези на гръдната стена, с разширяване на ребрата, за да може хирургът да достигне до мястото, върху което трябва да работи. Това означава значителна оперативна травма за пациента. В отделението по Гръдна хирургия отдавна се прилагат видеоасистирани торакоскопски операции, а въвеждането на роботизирана хирургия е още една стъпка напред в минимално инвазивните и ниско травматични интервенции.

С помощта само на няколко малки разреза между ребрата, с компютърна прецизност и изчистени от потрепвания движения на инструментите, хирургията със системата „Да Винчи“ позволява по-кратък болничен престой и период за възстановяване на пациента, по-малко следоперативна болка и възможност за по-бързо преминаване към следващите етапи в лечението, ако предстоят такива.

Видовете операции, които ще могат да бъдат извършвани с помощта на робота „Да Винчи“, включват хирургия при онкологични заболявания на белия дроб – изрязване на част от белия дроб (белодробна резекция), премахване на един от лобовете на белия дроб (лобектомия) или на един от двата бели дроба (пулмонектомия), както и хирургия при заболявания на медиастинума – тумори, кисти и др., премахване на тимусна жлеза, операции на хранопровода и др.

По текста работи Ина Димитрова

[Общо: 15    Средно: 3.6/5]
Оперират с робот вече и рак на белия дроб беше последно модифицирана от: юли 31st, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *