Оперираха безкръвно рядко срещана киста

PRINT

Уролозите на Токуда отстраниха по безкръвен метод 20-сантиметрова киста. Образуванието с огромни размери е било разположено на урахуса (остатъчен орган над пикочния мехур). Подобни кисти са рядко срещани, а размерите на тази са истиско предизвикателство за хирурзите. 65-годишният пациент се възстановява много бързо и предстои да бъде изписан утре.

Коварното заболяване е открито по време на ендоскопска процедура при съмнение за тумор на пикочния мехур. Веднага се назначава скенер, който доказва, че се касае за рядко срещаната урахусова киста, при това с огромни размери и променена структура.

davidov_tokuda3

Авангардната операция е извършена лапароскопски през четири малки дупчици в корема, като  уролозите изрязват и премахват кистата изключително внимателно. “Ендоурологията, към която принадлежи и тази интервенция, предлага изключително щадящи и ефективни методи, с възможно най-малко последваща болка и почти без никаква загуба на кръв.”, обобщава д-р Калоян Давидов, ръководител на хирургичния екип и началник на Урология в Токуда Болница София (на снимката).

По време на продължилата 70 минути операция кистата (Вижте тук какво представляват кистите) е отстранена напълно при минимална травма и кръвозагуба. „Ако операцията не бе извършена чрез лапароскопски методи – щеше да се наложи отваряне на коремната кухина, а при тези размери на кистата разрезът би бил надлъжен през цялата коремна област”, подчертава д-р Давидов.

Подобна операция екипът на д-р Давидов извърши успешно преди няколко месеца. Тогава лапароскопският метод бе приложен за отстраняване на урахусова киста на 4-годишно дете. Премахнато бе 2-сантиметрово образувание и едновременно с това детето беше оперирано и от крипторхизъм (скрит /задържан тестис) и фимоза (незъзможност за изтегляне на кожата на пениса).

Урахусовата киста е образувание на мястото на фиброзните остатъци от урахуса – орган, който се развива при вътреутробния живот, а след раждането се превръща във фиброзна връв. При възпаление тази киста може да доведе до симптоми като болки в корема, кръв в урината, висока температура, течение от пъпа, разкъсване, перитонит. С времето тя може да се превърне в злокачествено образувание.

[Общо: 4    Средно: 5/5]
Оперираха безкръвно рядко срещана киста беше последно модифицирана от: януари 9th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *