Операция с робот спаси бъбреците на двама пациенти

PRINT
операция с робот Да Винчи

Бъбреците на двама пациенти, които имали злокачествен тумор в този орган, бяха спасени с помощта на иновативна операция. Тя е извършена с новоинсталирания хирургичен робот Да Винчи от последно поколение, който замени съществуващата система от предходна генерация, съобщават от болница Токуда.

Пациентите са мъж на 34 г. и жена на 78 г. Интервенцията е извършена от екипа на доц. Калоян Давидов, началник на отделението по Урология. Прецизната органосъхраняваща хирургия позволи и двата оперирани бъбрека да бъдат запазени, а туморите – успешно отстранени. Двамата пациенти са медицински лица, които се довериха на опита и възможностите на екипа в Болница Токуда. Към момента възстановителния период при тях протича нормално и без проблеми.  

С робота „Да Винчи“ оперират щадящо тумор на бъбрека

Новият хирургичен робот отваря вратите за още по-минимално инвазивни и прецизни операции, които позволяват подобни интервенции да се извършват дори при по-големи тумори, при които практиката в предишни години налага пълно отстраняване на бъбрека. При младия мъж злокачественото образувание е с големина 9 см, а локацията добавя допълнително предизвикателство при хирургичното изпълнение. Въпреки това операцията е извършена отлично и завършва по план с частична нефректомия и запазване функционалната цялост на бъбрека. Освен по-бързото възстановяване, запазването на органа намалява рисковете за бъбречната функция в бъдеще – от значение за цялостното качество на живот на пациентите. 

Спасиха жена с 3 кг тумор на бъбрека

Технологичните предимства на новата платформа добавят ергономичност за хирурга, бързина на действията и подобрен достъп до оперативното поле с помощта на усъвършенствани инструменти с увеличен обсег на работа и подобрена визуализация. Хирурзите имат повече възможности за минимално инвазивни действия, което намалява още повече хирургичната травма, а в случаи като тези – дава шансове за запазване на органа и по-пълноценен живот за пациента в дългосрочен план. Екипът на доц. Давидов вече има над 350 извършени роботизирани операции от 2017 г., когато бе дадено началото на този вид хирургия в Болница Токуда. Освен в областта на Урологията, роботизираната хирургия се прилага активно и в Гинекологията, Гръдната хирургия и Коремната хирургия в Болница Токуда. 

С робота „Да Винчи“ оперират дори напреднал рак на простатата

Въпреки, че пандемичната ситуация през изминалата година наложи предимно съсредоточаване върху COVID-19 и по един или друг начин ограничаване в развитието на останалите направления на медицината, включително свиване на разходите, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда продължава да бъде в полза на всички свои пациенти с технологични подобрения и ефективни съвременни решения за тях. В края на миналата година в лечебното заведение роботът Да Винчи беше подновен със своята най-нова версия – четвърто поколение роботизирана хирургична система Da Vinci Xi. 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Операция с робот спаси бъбреците на двама пациенти беше последно модифицирана от: февруари 8th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *