Обясниха защо се уврежда паметта при паркинсон

PRINT
паркинсон

При много хора, болни от паркинсон, паметта отслабва. Болестта пречи на пациентите да говорят и да правят няколко неща едновременно. Сега в Университета на Флорида установиха още, че някои имат също проблеми с паметта и ученето. Изследвани са 40 души в ранен стадий на болестта на Паркинсон и 40 здрави възрастни хора, пише специализираният сайт WebMD.

При половината от доброволците с паркинсон се открило засягане на паметта. Най-засегнати били функциите на запомняне, съхраняване и възпроизвеждане на устната информация. Околните забелязвали нарушенията на паметта при всеки четвърти човек с паркинсон. При сканиране на мозъците били установени специфични промени в сивото и бялото вещество.

Известно е, че болестта на Паркинсон се причинява от намаляване на нивата на допамин в мозъка. Някои експерти са на мнение, че нарушенията на паметта също са причинени от липсата на този невротрансмитер. Новото проучване обаче установи промени в сивото и бялото вещество, които не са свързани с дефицита на допамин. Тези промени се откриват само при пациенти с нарушения на паметта.

Според авторите на изследването за добрата памет е особено важна добрата връзка в вещество на мозъка между темпоралния лоб и ретрошийния кортекс (част от мозъка в задната част). Пациентите, при които връзката между тези области на мозъка се е съхранила, могат по-добре от другите пациенти да помнят и възпроизвеждат информация. Надеждите са, че откритието ще помогне да разработят нови методи за преодоляване на когнитивия дефицит при хора с болестта на Паркинсон.

[Общо: 4    Средно: 4.5/5]
Обясниха защо се уврежда паметта при паркинсон беше последно модифицирана от: януари 27th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *