Нови медикаменти дават надежда при рак на гърдата и дебелото черво

PRINT
лекари болница

Нови успешни клинични проучвания за лекарства, които помагат при тежки случаи на рак на гърдата, яйчниците, дебелото черво и меланом бяха представени 48-та годишна среща на Американското дружество по клинична онкология (American Society of Clinical Oncology, ASCO). Медицинският форум се проведе в Чикаго, САЩ, от 1 до 5 юни 2012 г.  „През последната година отбелязахме успех при лечението на хора диагностицирани с раково заболяване в напреднал стадий,“ сподели Д-р Хал Барън, ръководител Глобално продуктово развитие на фармацевтичната компания „Рош“, чиито учени са автори на разработката.

Първи резултати за новото лекарство на Рош за лечение на ХЕР2-положителен рак на гърдата

Въвеждането на специфичен клас лекарства за потискане на ХЕР2-рецепторите при напреднал рак на гърдата преди няколко години доведе до изключително добри резултати в лечението на този агресивен рак. Това доказа на изследователите, че са на верен път и доведе до създаването на още по-ефективно лечение. Това лечение представлява съвсем нов вид лекарство, при което химиотерапевтикът се прикача за голяма протеинова молекула (таргетното лекарство) и действието му се ограничава само в раковите клетки, които са с повече от нормалния брой ХЕР2-рецептори. По този начин пациентът не усеща негативите на стандартната химиотерапия и има значително по-нормален начин на живот.

Ползи за пациентите с метастазирал рак на дебелото черво от комбинирано лечение от антиангиогенезен инхибитор и химиотерапия

Клинично проучване фаза III доказа, че пациентите с този вид рак живеят по-дълго, когато се лекуват с лекарство потискащо ангиогенезата (образуване на собствена кръвоносна мрежа на тумора, която му дава кислород и хранителни вещества), добавено към втората линия химиотерапия вместо само химиотерапия.

Ползи за жени с рак на яйчника, който е резистентен към лекарства на базата на платина

Напредналият рак на яйчника е агресивно заболяване, което за съжаление се влошава дори след първоначалното лечение на базата на платина-. За жени, диагностицирани с тази болест, има малко възможности за последващо лечение. В резултат на клинични проучвания, водещите онколози, лектори на ASCO, за първи път представиха доказателства, че антиангиогенезно лекарство от групата на таргетната терапия, е ефективно последващо лечение, увеличаващо процента на излекуваните, без проява на резистентност.

Ползи за пациенти с метастазирал меланом, най-опасния рак на кожата

Последните данни доказаха, че лекарството на Рош, при пациенти с точно определен вид меланом, е по-ефективно от класическото лечение с химиотерапия. Лекарството е създадено да се прицелва и блокира мутиралите форми на определен протеин, наречен BRAF (би-раф). Този протеин се открива в приблизително половината от случаите на меланом. Това е първото и единствено персонализирано лекарство, доказало, че подобрява преживяемостта при хора с положителен за BRAF V600 мутация неоперабилен или метастазирал меланом. Едновременно с него беше одобрен и тест Cobas 4800 за BRAF V600 мутации, разработен от Рош за откриване на подходящите за лечение пациентите. Тестът притежава CE-марка и се предлага в ЕС.

СНИМКА: ТК

[Общо: 1    Средно: 4/5]
Нови медикаменти дават надежда при рак на гърдата и дебелото черво беше последно модифицирана от: август 14th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *