Нова ваксина тествана успешно при няколко вида рак

PRINT
ваксина имунотерапия рак

Нова ваксина показа добри резултати срещу няколко вида рак, след като бе тествана при пациенти в рамките на малко клинично проучване. Туморите, при които е наблюдаван новият препарат са рак на яйчника, червата, простатата и езофагуса. Става дума все за HER2 позитивни видове рак. Това съобщава медицинското онлайн издание Medicalnewstoday.com, като цитира съобщение от американския Национален институт по здравеопазване (National Institutes of Health).

HER2 позитивният рак е по-агресивен от HER2 негативният. Затова непрекъснато се търсят нови пътища за справяне с генната мутация, които нямат толкова странични ефекти, колкото терапиите, които се използват сега.

Имунотерапия учи тялото да разпознава мутиралите клетки

Ваксината представлява имунотерапия по своето действие. Тя учи тялото да разпознае присъствието на клетки, които се делят неконтролируемо поради мутация в гена HER2. Известно е, че тази мутация допринася за възникването на около 25% от случаите на рак на гърдата. Тя прави туморите особено агресивни, което увеличава риска от рецидив.

Новата ваксина спряла растежа при 54% от раковите заболявания с HER2 мутация, съобщават учените. При една пациентка с рак на яйчника дори успяла да ликвидира напълно тумора за 18 месеца. Това съобщават от екипа на д-р Джей Берзовски (на снимката), който разработва новата имунотерапия.

Проф. Дудов: Лечението на рака не е просто стимулиране на имунитета

Ваксината била давана на доброволци в продължение на шест месеца. Първите три дози са прилагани през 4 седмици, а последните две дози – през 8 седмици. За изготвяне на самата ваксина, учените използвали имунните клетки от самите пациенти.

Тези клетки били промени в лабораторни условия. Учените ги “обучили” да разпознават протеина HER2 и след това ги инжектирали отново в тялото. Използването на собствени имунни клетки във ваксината я прави напълно поносима за организма, а рискът от усложнения и странични ефекти е сведен до минимум.

Ваксината била тествана и при други видове рак

Туморите спрели да растат при 4-ма пациенти с метастатичен рак на яйчниците, простатата, червата и с гастроезофагеален рак. При друг пациент туморът се е свил за повече от четири месеца, след което продължил растежа си.

В един от случаите, ваксината спряла рака в продължение на почти две години. Когато болестта се завърнала, клетките вече не отделяли HER2.

Тъй като се знае, че HER2 позитивният рак е по-агресивен, всеки пациент с новодиагностициран рак на гърдата, се изследва за HER2 рецептори. Този ген нормално регулира начина, по който клетките на гръдната тъкан растат. Когато мутации нарушат основната му функция, HER2 започва да пречи на нормалното възпроизвеждане при здравите клетки. В същото време туморната тъкан се разраства все по-бързо. Рисковете от рецидиви на рака са по-големи.

При HER2-позитивни пациенти обикновено лечението сега започва с лекарството трастузумаб или Herceptin.

Как сами да намалим риска от рак на гърдата

[Общо: 3    Средно: 4.3/5]
Нова ваксина тествана успешно при няколко вида рак беше последно модифицирана от: октомври 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *