Нова ваксина пази от лошия холестерол с една инжекция годишно

PRINT
инжекция ваксина

Много скоро може да се пазим от високия холестерол с помощта на ваксина. Тя се разработва от учени в Медицински университет на Виена, които вече дори са готови да я тестват върху хора. Първите опити с лабораторни мишки показали положителни резултати и сега се планират клинични проучвания.

Ваксината има само една задача – да не позволява на холестеролната плака да запушва съдовете. Идеята на учените е тя да бъде алтернатива на статините, които сега стандартно се предписват при проблеми с холестерола. Те действат имат много добър ефект като цяло, но в редки случаи на отделни хора не действат.

Как действа новата ваксина срещу холестерол?

Ваксината кара имунната система да атакува протеина PCSK9, като не позволява натрупването в кръвта на „лошия холестерол“ ( LDL – липопротеин с ниска плътност). Постигнатите до момента резултати сочат, че препаратът намалява нивото на „лошия холестерол“ с 50% за период от 12 месеца. Така на практика защитава организма от проявите на атеросклероза.

По принцип идеята е тя да се предлага на хора, които не получават резултат от стандартното лечение. Други пациенти може да са хората с висок холестерол, обременени поради фамилна хиперхолестеролемия. Друго основно предимство на ваксината е, че тя действа само с една имунизация годишно. Това е доста по-лесно от необходимостта да се следи и да се взема по едно хапче всеки ден.

Вече е планирана първата фаза на клинични изпитания с хора. В нея ще участват 72 доброволци. Тя трябва да бъде завършена до края на годината. Това проучване ще покаже и доколко ваксината е безопасна. Има известни опасения от страна на учените, че тя може да увеличи риска от диабет.

Защо холестеролът е опасен за здравето?

Високият холестерол е важен рисков фактор за сърдечно-съдови инциденти – инсулти и инфаркти. За повишените нива на лошите мазнини в кръвта вина имат не само гените, но и неправилното хранене, обездвиженият начин на живот.

Твърде мазната храна, особено тази, която има наситени мазнини (главно от животински произход) става причина по стените на кръвоносните съдове да се отлагат кристалчета. Учени от Медицинския университет в Мюнхен обясниха, че тези кристали дразнят имунната система. Тя веднага изпраща към тях свои клетки, чиято задача е да унищожават нежелани „гости“ в организма. Активира се сложен процес с изпращане на сигнали за налично възпаление. Задействат се още имунни клетки. Тази „битка“ води до дестабилизиране на стените на съдовете.

Ина Димитрова

[Общо: 2    Средно: 3.5/5]
Нова ваксина пази от лошия холестерол с една инжекция годишно беше последно модифицирана от: януари 9th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *