Нов център за лечение на множествена склероза в Пловдив

PRINT
д-р Радослав Мавров

МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив посреща Световния МС ден, който се отбелязва всяка последна сряда на месец май и тази година това е 31 май 2017 г., с подарък за пациентите – нов Център за диагностика и лечение на множествена склероза.  Той е разкрит към неврологичното отделение, заяви началникът д-р Радослав Мавров. Според него това е изключително важна придобивка за страдащите от прогресиращото хронично заболяване. Дава още една възможност на пациентите от Южна България да се лекуват и да имат достъп до терапия, която се реимбурсира на 100% от здравната каса (НЗОК).

Достъпът до лечение е решаващ за качеството на живот

Досега в Пловдив имаше само един център за множествена склероза, който беше крайно недостатъчен. Болните са много и има огромна нужда от втори, за да им се спестят редица затруднения. Налагаше им се да чакат дълго, понякога седмици и месеци, да ходят често до София. Качеството на живот на тези хора зависи в голяма степен от специализираните лечебни звена – тук те се диагностицират, определя се терапията им, провеждат се консултации, проследява се лечението, отпускат им се лекарствата.

Вторият център за Южна България е разкрит в МБАЛ „Централ Хоспитал“. Лечебното заведение има необходимия капацитет – подготвен медицински екип, който познава и може да лекува множествена склероза. Разполага с добра диагностична апаратура, като от огромно значение е наличието на ядрено-магнитен резонанс. Апаратът е основно средство за диагностиката и за проследяване на болестта. Практиката е такива центрове обикновено да се разкриват към университетските болници. По изключение бе създаден и тук, тъй като част от екипа е утвърденият невролог доц. д-р Георги Гозманов.

Заболяването е загадка, засяга по-често млади хора между 20 и 40 г.

Множествената склероза е относително разпространено заболяване. Не е от най-масовите – боледуват от 2 до 150 болни на 100 000 души, но по-неприятното е, че засяга и инвалидизира млади хора – най-често между 20 и 40 г. Засяга повече жените и има прогресиращ ход. Важно е да бъде открито навреме, тъй като терапията намалява негативните последици значително. Позволява за дълъг период от време на болните да запазят своята работоспособност и да изпълняват всекидневните си ангажименти.

Д-р Мавров посочи, че симптоми на множествена склероза могат да бъдат различни. Търсете лекар при слабост в краката, пристъпи на нарушена координация, която не отзвучава при стандартно лечение. Най-добре е да отидете при невролог, който ще насочи болния към Център за МС.

[Общо: 12    Средно: 3.6/5]
Нов център за лечение на множествена склероза в Пловдив беше последно модифицирана от: януари 4th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *