Нов препарат лекува псориазис в 80% от случаите

PRINT
псориазис

Северозападния университет представи ново лекарство за псориазис под името иксекизумаб. То напълно или почти 100% отстранява признаците на заболяването в 80% от случаите на умерен до тежък псориазис, пише Daily Mail.

Вече проведохме три обширни и дългосрочни клинични проучвания срещу заболяването, което засяга около 3% от населението. Псориазисът е възпалително автоимунно заболяване, което причинява появата на червени сърбящи петна по кожата. Не само тя е засегната – псориазисът е свързан с повишен риск от депресия, болест на сърцето и диабет.

Някои от новите проучвания сочат, че активирането на болестта може да е свързано с инфекция с популярна бактерия. Научен екип по имунодерматология от университета на Барселона съобщава, че по всяка вероятност антигени (определени частици) на стрептококовите бактерии (Streptococcus pyogenes) може да са пряко свързани с патологичния процес. Именно той води до появата на псориазис, съобщи изданието „Нюз медикъл“. Въпреки това псориазисът не е заразен, тъй като инфекцията само отключва  заболяването. Кожната плака не съдържа бактерии и не е възможно болестта да се предаде чрез отделящите се люспици.

Лекарството блокира пътя в имунната система, за който е известно, че провокира псориазиса. В рамките на три проучвания иксекизумаб  е бил тестван върху 3736 пациенти (10% от тялото им е било засегнато от псориазиса). Пациентите са били инжектирани с различни дози през годината. До 12-ата седмица при 76,4-81,8% от пациентите симптомите на псориазис изчезнали. В плацебо групата подобен ефект се наблюдавал само при 3,2%. До 60 седмици подобрението останало при 68,7-78,3% от хората. Регистрирани са и странични ефекти – намаляване на броя на белите кръвни клетки, гъбични инфекции и възпалителни заболявания на червата.

[Общо: 26    Средно: 2.8/5]
Нов препарат лекува псориазис в 80% от случаите беше последно модифицирана от: юли 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *