Нов пластир лекува по-ефективно диабетни рани

PRINT
диабетно стъпало невропатия

Британски учени създадоха революционен пластир, който ускорява заздравяването на диабетни рани. По този начин се намалява същетвено риска от тежки увреждания и дори ампутации, които заплашват  пациентите със захарна болест.

Работното име на пластира е EDX110, като основното в него е, че той доставя в раната азотен оксид. Учените вече са провели тестове с пациенти, които имат тежка форма на диабетно стъпало.  Резултатите са публикувани в специализираното списание Wound Repair and Regeneration.

Учените съобщават, че разработеният от тях пластир се справил с много повече диабетни рани в сравнение с обичайните превръзки. Те се надяват, че изобретението им ще помогне да се предотвратят много случаи на ампутация. Под влияние на азотния оксид кръвоносните съдове се разширяват. Притокът на кръв към засегнатите тъкани се подобрява и лечението се ускорява.

Според статистиката 10% от пациентите с диабет страдат от нарушено кръвообращение в краката и краката. Това е свързано с високото ниво на глюкоза в кръвта. В резултат всяка всяко дори незначително нараняване може да се превърне в открита рана, която ще се лекува много дълго. Приблизително 40% от диабетните язви заздравяват за не по-малко от 3 месеца. 14% не могат да се излекуват дори и след една година. Обикновено за лечението на рани при диабет се използват превръзки, които абсорбират отделяната от тях течност. Това помага да се предотвратят инфекциите.

Какво е диабетното стъпало?

Едно от коварните усложнения при захарната болест е диабетното стъпало. Причината е в увреждането на нервните окончания, които водят до загуба на чувствителност в ходилата. Небрежното отношение и липсата на грижа могат да доведат до усложнения и в крайна сметка до ампутация на стъпалото.

Неприятното в случая е, че дори диабетикът да взема редовно всички предписани медикаменти и да следи кръвната захар, може въпреки това да развие диабетно стъпало. Причината е диабетната невропатия – увреждане на нервни окончания, което води до намалена чувствителност. Понякога тя е налице още в момента на поставяне на диагнозата, тъй като нерядко хората са поддържали висока кръвна захар от доста време. Първите симптоми са неприятно мравучене или необичайна топлина в стъпалата.

Препоръките на специалистите: Пациентите да носят специални ортопедични обувки, а не какви да е. Обувките не бива да са много широки, нито много тесни. Не бива да имат шевове, които да притискат крака. Твърдите стелки са неподходящи. Препоръчително е да купувате обувки следобед, когато краката са по-широки. Всеки ден стъпалата се проверяват за всякакви, дори съвсем леки наранявания или мехури. Мият се грижливо с хладка вода. Чорапите трябва да са с високо съдържание на памук или друга естествена материя. Сменят се всеки ден.

Грижете се за стъпалата с подходящ крем. Най-добре да съдържа урея. Дори да няма оплаквания, стъпалата следва да се проверяват от специалист (медицинско лице) на определен период. Така се избягва рискът от прекаленото късното търсене на лекарска помощ за вече напреднали инфекции.

Специфичното при усложненията от диабет е, че те много бързо преминават от начален към краен стадий. Това изтъква д-р Стефан Стефанов от болницата Сити Клиник в София, кото вече е част от холдинга Аджъбадем. Хроничната артериална недостатъчност има 4 стадия: асимптомен, болки при ходене, болки в покой и рани. При диабетиците много бързо може да се премине първия безсимптомен стадий към рани по краката и сетивни нарушения. Човекът няма усещане за болка, дори когато има рани по ходилата си. Много често инфекциите усложняват състоянието им и те идват при нас вече с тежки инфектирали рани по краката и напреднали атеросклеротични промени.

[Общо: 6    Средно: 4.2/5]
Нов пластир лекува по-ефективно диабетни рани беше последно модифицирана от: април 30th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *