Нов инсулин инхалатор действа светкавично

PRINT

Американските здравни власти регистрираха инсулин под формата на инхалатор за лечение на диабет тип 1 и тип 2, съобщава WebMD. Неговото действие е с висока скорост, затова трябва да се приема с храна или веднага след хранене. Медикаментът пробва вече два пъти да стигне до пазара. Този път производителят MannKind Corporation представил допълнителни документи на компетентните органи в подкрепа на безопасността на клиничните изследвания.

Хората с диабет тип 1 (автоимунен) трябва да приемат новото лекарство заедно с друг инсулин с удължено действие. Пациентите с диабет тип 2 пък, ще вземат новия препарат със стандартните перорални лекарствени форми. Регистрираният сега инхалаторен инсулин има неприятен страничен ефект – причинява внезапно усещане за стягане в гърдите. Затова не се препоръчва за хора с астма или ХОББ. Той е противопоказан още при пушачи и лица, лекувани за диабетна кетоацидоза (нарушение в обмяната на глюкозата).

Новости се очакват и на европейския пазар. Само на крачка от одобрение е биоподобният инсулин гларжин – резултат от сътрудничество между Eli Lilly и Boehringer Ingelheim. Неговата основна цел е да постигне контрол на захарта между храненията и през нощта. Подобни разработки готвят и други фармацевтични гиганти. Например по-рано тази година Merck & Co и Samsung Bioepis се споразумяха съвместно да разработват, произвеждат и търгуват с лекарството.

Източник: WebMD

[Общо: 6    Средно: 4.8/5]
Нов инсулин инхалатор действа светкавично беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *