Нов евтин тест разграничава различните типове рак на гърдата

PRINT
лаборатория изследвания

Нов тест на университета в Нотингам позволява да се определят различните типове рак на гърдата, което извежда индивидуализираната медицина на ново ниво, пише в. „Дейли мейл. Той ще бъде достъпен за пациентите до 2 г. по прогноза на учените, които го разработват. В момента стандартните изследвания търсят само два рецептора на туморните клетки – този на естрогена и на HER2 (реагира на противораковия препарат Herceptin).

Учените търсили характерни биомаркери в 1073 образци от тумори. 93% от пробите пасвали идеално в един от 7 вида, а за 7% било трудно да се причислят към която и да е известна категория. Седемте вида се различават по комбинациите и нивата на протеините в раковите образувания. В това число влизат ER и HER2. Други като p53, цитокератини, HER3, HER4 не били тествани.

Миналата година учените разделиха рака на гърдата в 10 вида на основата на генетични дефекти. За подобен анализ обаче трябва генетична технология, която прави изследването доста скъпо. Компанията Nottingham Prognostics Limited обаче вече включила описаните биомаркери в свой тест, който оценя информацията за размера на тумора, за разпространението му и стадия на развитие.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Нов евтин тест разграничава различните типове рак на гърдата беше последно модифицирана от: май 4th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *