Наши ученици създадоха SOS гривна за възрастни

PRINT

SOS гривна за възрастни, която може да спаси живота им в критичен момент, представиха младежите от националния отбор по роботика от Националната природо-математическа гимназия в София пред министър Десислава Атанасова. Срещата бе инициирана от Сдружение „Азбукари“, което си поставя за цел да стимулира изявата на творческите таланти на българските деца и младежи.

Идеята за мултифункционалната гривна предвижда отчитане през определено време стойностите на кръвното налягане и пулса и при надвишаване на нормите ще изпраща сигнал до Спешна помощ, общопрактикуващия лекар или роднина на пациента. Това ще става въз основа на предварително зададените в нея параметри. Изобретението има и SOS бутон, който при двойно натискане подава сигнал за помощ до тел. 112. като GPS система ще локализира местоположението на пациента.

Младите изобретатели са предвидили и механизъм за проверка на достоверността на сигнала. Софтуерът предвижда данните за здравословното състояние на всеки притежател на гривна да се архивират в лично досие. Информацията ще бъде достъпна, както за самия пациент, така и за лекуващия лекар. Младите изобретатели са категорични, че мултифункционалната гривна ще осигури постоянно наблюдение на пациентите и сигурност чрез бърз достъп до медицинско лице. Уверени са, че тя оже да помогне да се намали смъртността от инфаркт и инсулт и ще спести средства за хоспитализации и лекарства.

Проучванията на младежите сочат, че гривната може лесно да се интегрира и в бъдещото електронно здравно досие. Министър Десислава Атанасова пое ангажимент след създаването на прототипи SOS гривната за възрастни да бъде тествана пилотно в реално време в структурите на Спешната медицинска помощ. Като признание за иновативността им в сферата на здравеопазването, министър Атанасова връчи на младите изобретатели грамоти от името на МЗ. 

Свързани теми:

СНИМКА: МЗ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Наши ученици създадоха SOS гривна за възрастни беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *