Най-новият в света ехограф заработи в Александровска

PRINT
ехограф кардиология

Най-модерният в света ехокардиограф бе доставен в Клиниката по кардиология на „Александровска“, събощиха от университетската болница. Апаратът е мултифункционален. Предлага възможност за:

  • 3D/4D ехография,
  • контрастна ехография,
  • трансезофагеална ехография (ТЕЕ),
  • стрес ехография,
  • висок клас доплер-сонографско изследване за анализ на кръвоносни съдове (каротидни и феморални артерии),
  • диагностициране на аневризми в гръдната кухина,
  • измерване на скоростите на кръвния поток и обема на съдовете.

Новата апаратура е осигурена от Медицински университет – София за научни цели, за обучение на младите лекари и на студентите по медицина. Наличието на 3D/4D опция означава, че апаратът е от експертен клас с висока разделителна способност и дава възможност да се извършва качествена и прецизна оценка на анатомията и функционалното състояние на съдовете и сърцето. С него се получават обемни триизмерни образи и се проследяват в динамика промени в клапите, структурни промени в сърдечния мускул, големина и функция на сърдечните кухини (т.нар. кинетика) и пр.

Още: Кардиолозите вече могат да предвидят инфаркта и да го спрат

В Александровска лекуват по модерен начин запушени артерии на долните крайници

Ехографията помага за диагнозата и проследяване на болестта

Завеждащ Отделението за неинвазивна диагностика в кардиологичната клиника на „Александровска“ д-р Зоя Кунева обясни, че няма противопоказания за изследване с ултразвук. Той може да се прилага за ранна и точна диагностика на сърдечносъдовите заболявания, за динамично проследяване хода на болестта, за контрол на инвазивни манипулации и за мониториране на лечението. Методът е безопасен, неинвазивен, безболезнен, няма вредно лъчение, достъпен е и на ниска цена.

Не е заместител на ангиографското изследване

„Тази най-нова ултразвукова технология не замества ангиографското изследване, но ориентира до голяма степен за наличието на съдови промени в изследваната зона и за нарушения във функцията на сърдечния мускул, така че ултразвуковото изследване не може да замени на 100% инвазивното изследване, но позволява да се прецизират показанията за него“ – уточни специалистката.

Ехографско изследване с новия апарат се извършва на хоспитализирани болни в Клиниката по кардиология, както и по желание на гражданите. Тъй като изследването не се покрива от здравната каса, пациентите заплащат по официалните тарифи на болницата. Видеозаписът и кадрите от него задължително се документират и архивират.

Записването става на тел.: 02 / 9230 232.

[Общо: 7    Средно: 4.3/5]
Най-новият в света ехограф заработи в Александровска беше последно модифицирана от: юни 21st, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *