Мозъчни пейсмейкъри при паркинсон вече ще се заплащат от НЗОК

PRINT
д-р Красимир Минкин

Официално днес в УМБАЛ „Свети Иван Рилски” бе даден старт на реимбурсирането от НЗОК на процедурите по дълбоката мозъчна стимулация (ДМС), които са единствен шанс за някои пациенти с паркинсон. Досега имплантите бяха финансирани лично от самите болни, като стойността им е около 40 000 лв.

Интервенцията по ДМС в България се прилага само в УМБАЛ „Свети Иван Рилски” от април 2013 год., а преговорите за реимбурсиране на мозъчните пейсмейкъри продължават цели 6 години.  Договореният брой процедури, които ще бъдат финансирани до края на годината е осемнайсет, като част от тях са за първична имплантация, а другата за смяна на батериите на вече поставени устройства.

Първият пациент със сменена батерия, финансирана от НЗОК, е вече факт. Това е 68-годишна жена от Плевен. По-късно днес ще бъде сменена батерията и на още един пациент – 71-годишен мъж, който е с тежка скованост в следствие на спиране работата на устройството заради изчерпан заряд.

„НЗОК чу молбата на лекари и пациенти. Макар че България е последната страна в ЕС, в която ще има тази опция, нашите пациенти с Паркинсон получават лечение, сравнимо с това в най-развитите страни по света. Ползваме само най-модерните устройства. Няма да бъдем Европа на две скорости”, заяви ръководителят на единствения екип, който извършва иновативната терапия в България – доц. Красимир Минкин (на основната снимка). Преди да въведе модерното лечение у нас, той се е обучавал във Франция, а заниманията му в областта датират от 2003 година.

Лечение на паркинсон с експериментален препарат дава нови надежди

Дълбоката мозъчна стимулация е метод за лечение на паркинсон

дълбока мозъчна стимулация при паркинсонТя представлява имплантиране на електроди в специфични мозъчни центрове (на снимката е операционната зала в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“), които са постоянно стимулирани от подкожно имплантиран генератор, напомнящ сърдечните пейсмейкъри.  ДМС е предназначен за пациенти , които са в т.нар. средна фаза на Паркинсон. Тя настъпва между 5 и 10 г. от появата на болестта, когато повечето медикаменти престават да действат.

За съжаление не всеки пациент е показан за иновативната процедура. Затова е изработена специална методика, съвместно със експерти от НЗОК, специалисти по неврология и неврохирургия, чрез която да се подберат тези болни, които биха се повлияли най-добре и да се ограничат страничните ефекти. Стандартите са подобни на останалите експертни центрове по света: пациентите да са до 75 години, да са в добро конгнитивно състояние и да нямат тежки придружаващи заболявания.

Към момента дванайсет нови пациенти са преминали всички предварителни изследвания и са доказано подходящи за имплантиране, а осем предстои да бъдат тествани.  При някои от болните единствено финансовият момент е препятствал прилагането  на интервенцията досега: имплантите струват около 40 000 лв. – сума непосилна за повечето хора.

10 по-малко известни симптома на болест на Паркинсон

В 90% резултатите са много добри

Общо трийсет и двама са пациентите, които са се подложили на дълбока мозъчна стимулация за шест години, откакто интервенцията е въведена в България. Всички те са финансирали мозъчните пейсмейкъри със собствени средства.

Резултатите при тези трийсет и двама болни са съпоставими с пациентите по света. 90 % са с много добро повлияване от ДМС, а другите 10 % са с подобрено здравословно състояние. При 60 % от тях се е подобрила двигателната функция, а 70% са имали намаление на неволевите движения след интервенцията. Това обясни неврохирургът, д-р Калоян Габровски, част от екипа прилагащ иновативната терапия в България още от първия ден.

Освен за пациенти с напреднал Паркинсон, НЗОК ще плаща и за лечението с дълбока мозъчна стимулация на такива с дистонии (неволни мускулни или контракции) и есенциален тремор.

„ДМС е с доказани резултати и при някои други социално значими заболявания като обсесивно-компулсивни разстройства, тежки депресии, зависимости“, разказа доц. Минкин. Известният неврохирург се надява в един бъдещ момент финансирането от НЗОК да обхване и тези диагнози.

По текста работи Ина Димитрова

[Общо: 1    Средно: 2/5]
Мозъчни пейсмейкъри при паркинсон вече ще се заплащат от НЗОК беше последно модифицирана от: юни 10th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *