Монтират в Пловдив уникални легла – пациенти с изгаряния все едно са във вода

PRINT

Обновеното спешно приемно отделение на УМБАЛ „Свети Георги“ ще бъде открито днес от министъра на здравеопазването проф. д-р Николай Петров. По-късно той ще даде старт и на работата на новата хибридна операционна зала в клиниката по съдова хирургия и ангиология и на две свръхмодерни флуидни легла в интензивния сектор на клиниката по изгаряне, пластична и възстановителна хирургия. На церемонията водосвет ще отслужи Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

Основният ремонт и вътрешното преустройство на Спешното приемно отделение бяха направени в периода декември 2012 г. – април 2013 г. Общата стойност на обновяването е 1 980 254,17 лева, като основният дял от сумата бе осигурен от продажбата на рушащи се недовършени сгради на повече от 30 години, собственост на лечебното заведение – 1 464 000 лева. Останалите 516 254,17 лева са средства на пловдивската Университетска болница. В рамките на 5 месеца в отделението цялостно бяха обновени помещенията на звената „Вътрешни болести“, „Хирургия“, „Ортопедия и травматология“, „Акушерство и гинекология“ и гастроендоскопските кабинети. Изградени са 6 операционни зали, разкрити са нови 20 легла за пролежаване и следоперативно проследяване. Напълно модернизирана е и Спешната лаборатория.

След ремонта коренно се променя организацията на приема на пациенти. Осигурява се разделяне на потока от спешни и планови пациенти. Спешните ще преминават през обособен вход и ще чакат реда си в специална чакалня, където се намира и спешната регистратура. Там ще се преценява състоянието им, преди пациентите да бъдат насочени към подходящия кабинет. Долекарската преценка за състоянието ще се извършва от триажна сестра от регистратурата. В зависимост от състоянието на пациента, тя ще му даде талон с определен цвят и пореден номер, отговарящ на дадено звено от СПО. Номерът е съобразен с нивото на спешност на пациента и определя поредността на прегледа.

Спешно приемно отделение на УМБАЛ „Свети Георги“ е най-голямото за Южен Централен Район. През него годишно преминават 70 хиляди пациенти. Ремонтът на отделението бе наложителен и е първият от построяването на сградата на Хирургичния блок на болницата през 1986 г. Всички възникнали проблеми при пациентите със съдови заболявания ще могат да се решават в реално време в новата свръхмодерна хибридна операционна зала на Клиниката по съдова хирургия и ангиология, обясняват от пловдивската Университетска болница. Залата е изградена със собствени средства на УМБАЛ „Свети Георги“ в размер на 1,3 млн. лева. В тази сума са включени всички подготвителни и проекти дейности, доставки, монтажни работи, пускане в експлоатация на медицинската апаратура.

Ремонтните дейности на помещението включват изграждането на нова електрическа инсталация, климатизация и вентилация на помещението, както и адаптация на помещение – боядисване, вътрешни подобрения на залата и изграждане на лъчезащита. Новата операционна разполага с усъвършенствано оборудване за рентгенови медицински изображения. Тези образни устройства позволяват минимално инвазивна хирургия, която е по-малко травматична за пациента. С помощта на новата апаратура вече не се налага хирурзите да правят големи разрези за достъп до част от тялото.

Това на свой ред позволява терапия с минимална травма и загуба на кръв в най-кратко време, с минимум възможности за нежелани ефекти и най-добри резултати, ранно възстановяване при максимално оптимизирани разходи за лечебния процес. Използват се на най-модерни осветителни системи, прецизна анестезиологична техника и монитори за наблюдение и контрол на важни жизнени параметри. Има и модерна мултифункционална електромоторна оперативна маса и ангиографска система с таванно окачване. С прилагането на интердисциплинарен подход в хибридната операционна ще се извършват интервенции като балонна ангиопластика и полагане на стентове, ендоваскуларно лечение на вродени съдови малформации, имплантиране и контрол на защитни филтри при някои венозни заболявания на сърдечни стимулатори и устройства за съдов достъп, както и широка гама други дейности.

За лечение на пациенти с обширни и тежки изгаряния ще се използват двете нови флудни легла в интензивния сектор на Клиниката по изгаряне, пластична и възстановителна хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“. Те са на стойност 195 980 лева, като 160 хил. от тях са целева субсидия от Министерството на здравеопазването. Остатъкът от 35 980 лева е от собствени средства на лечебното заведение. Леглата са от висок клас, произведени от утвърдена в своята област японска компания. Те съдържат много фин силициев пясък, който се задвижва от турбина, и създава у пациента усещането, че лежи във вода. При спиране на движението на пясъка повърхността на леглото става твърда и може да се моделира според предстоящата манипулация – слагане на венозни източници, извършване на сърдечен масаж и т.н. Флуидните легла се ползват също при травматично болни и пациенти на клиниката по неврохирургия.  

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Монтират в Пловдив уникални легла – пациенти с изгаряния все едно са във вода беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *