Модерен метод спасява хрущяла на коляното при 71-годишен мъж

PRINT
д-р Христо Мазнейков

Уникална операция за възстановяване на хрущяла на коляното (хондропластика) бе извършена на 71-годишен пациент, съобщават от  МБАЛ „Света София”. Ортопедите в болницата приложиха техника за автоложна колаген-ендуцирана хондрогенеза (ACIC Autologous collagen-induced chondrogenesis ). Такава манипулация досега е правена само при по-млади пациенти, не по-възрастни от 55-60 години. Увреденият хрущял причинява силни болки в коляното и пациентът страдал от доста време. 

Безкръвната операция е с 2-3 малки дупчици

Интервенцията е извършена  на 17 май  2017 г. Пациентът е Николай Милтиядов. Направена е безкръвна операция, при която през две-три малки дупчици в дясното коляно е сложена течна мембрана. Резултатът е отчетен 4 месеца по-късно. При контролния преглед д-р Христо Мазнейков, началник на клиниката по ортопедия и травматология, прави артроскопия на колянната става.

След операцията се образува 3 мм хрущял 

Установява, че в увредената зона вече има образувал се 3 милиметра хрущял. По думите на д-р Мазнейков това е изключително добър резултат. Наблюдаваният ефект от манипулацията прави истински пробив в разбиранията на ортопедите за възстановяването на хрущяла в коляното. Може да преобърне на 180 градуса хирургията на коляното. Ортопедът е убеден, че предстои много сериозна преоценка на  цялостната дейност на този вид хирургия при възрастни пациенти. “Вече не трябва да има деление на стари и млади. Дори и на 71 години, ако човек е в добро здраве и поддържа формата си, организмът е със запазени регенеративни способности”, споделя д-р Мазнеков.

Модерният метод позволил да се избегне поставянето на протеза

След операцията пациентът е в отлично здраве, забравил е за болките в коляното. Движи крака и ходи без проблеми. Иновативният метод позволил да се избегне ендопротезирането. Възстановяването след поставяне на изкуствена става отнема седмици, но понякога е единствена възможност за връщане към активен начин на живот.

Николай Милтиядов искрено благодари на д-р Христо Мазнейков за това, че го е избрал като пациент за тази сложна интервенция. Доволен е от вниманието и грижите на целия екип в болницата. Предстои  да бъде изписан и да се прибере при близките си в родната Варна.

[Общо: 6    Средно: 3.2/5]
Модерен метод спасява хрущяла на коляното при 71-годишен мъж беше последно модифицирана от: януари 9th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *