Лекуват бучки в гърдите без операция

PRINT

Нов ултразвуков метод излекува успешно 11 пациентки с фиброаденом – доброкачествено образувание в гърдата, съобщи доц. Русанка Ковачева от специализираната болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев“. в София. Фокусираният ултразвук е неоперативен метод, който позволява отстраняването на образувания с помощта на локализирано прецизно повишаване на температурата, обясни тя. Апаратът TH-One е произведен от френската компания Theraclion.

Методът с фокусиран ултразвук доказва ефективността си като алтернатива на оперативното лечение на фиброаденоми на гърдата. Той дава на пациентките нова възможност да избегнат не само хирургичната интервенция, но и упойката, и белезите.

„Вече сме лекували 16 пациентки с тази технология в София и Париж, и сме постигнали отлични резултати при всяка от тях“, заяви д-р Катрин Ортюно – медицински директор в Theraclion. „За две от тях вече имаме едногодишно проследяване, което доказва дългосрочния благоприятен ефект от лечението“. „Нещо повече, лечението с този метод не дава странични ефекти“, допълни доц. Русанка Ковачева, дм от Университетска болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев“, която прилага новия метод в България. Предвижда се в болницата да започне приложение на метода и за лечение на възли на щитовидната жлеза. „На базата на досегашния ни опит и на тези успешни резултати обмисляме в следващите месеци да започнем лечение и на доброкачествени възли на щитовидната жлеза. Пациентите, които се интересуват, могат да се обаждат в болницата“, каза още доц. Русанка Ковачева.

След лечението с фокусиран ултразвук, обемът на фиброаденомите намалява средно с 20% на първия месец, с 40% на третия месец, и повече от 60% на шестия месец. Средната продължителност на лечението е 1 час и 30 минути.

Лечението е провеждано еднократно при всяка пациентка, в условията на будна анестезия, в две болници – Университетска болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев“, базирана в „Майчин дом“ в София, и Американската болница в Париж. По план то трябва да обхване 40 пациентки в двете болници. Всички те ще бъдат наблюдавани повече от една година след лечението.

Първите успешни резултати от приложението на метода бяха отчетени в София през януари 2012. Шест месеца след лечението на първите две пациентки с ултразвуковия метод бе установено, че техните тумори са станали по-меки и по-малки – с 64% при всяка от тях.

По време на клиничното проучване разходите за лечението се покриват от Theraclion.

Информация за апарата TH-One

Медицинският апарат, разработен от Theraclion (TH-One), използва високоинтензивна фокусирана ултразвукова технология (HIFU). Фокусирано, високоинтензивно ултразвуково лъчение загрява бързо определен участък в тялото (подобно на слънчевата светлина, минаваща през лупа). Клетките в тумора се разрушават, без да има нужда от разрязване на кожата със скалпел. Фиброаденомът на гърдата може да се лекува амбулаторно.

Системата TH-One е уникална, защото съчетава ехографско изобразяване и терапия с високоинтензивна фокусирана ултразвукова технология в един компактен и преносим апарат. TH-One се управлява лесно, има отлично качество на образа, точност на разстоянията до милиметър и вградена охлаждаща система за безопасността на пациента.

Технологията вече доказа ефективността си при проучвания за лечение на възли на щитовидната жлеза и образувания на паращитовидните жлези.

СНИМКА: БОЛНИЦА „АКАД. ИВАН ПЕНЧЕВ“

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Лекуват бучки в гърдите без операция беше последно модифицирана от: януари 4th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *