Лекарство срещу ХИВ помага при рак на маточната шийка

PRINT
лекарства лечение

Лекарства срещу ХИВ могат да предотвратят развитието на рак на шийката на матката, установиха учени от Университета в Манчестър. Става дума за таблетките лопинавир – те могат да убият човешкия папиломавирус, който причинява развитието на един от най-често срещаните тумори при жените.

Медикаментът унищожил предраковите клетки у над 90% от жените, при това без да причинява странични ефекти. Според авторите на проучването в бъдеще жените могат просто да получават хапче, вместо да стигат до биопсия или операция. Клиничното изследване е осъществено от британски учени в болницата „Кенията“ в Найроби, столицата на Кения. В тестовата група от доброволци били включени 40 жени с предракови образувания по шийката на матката с висока или ниска интензивност.

Антивирусният препарат лопинавир обикновено се прилага орално за лечение на ХИВ, но в рамките на този експеримент той бил инжектиран директно в матката. Жените получавали и по една капсула от лекарството два пъти седмично в продължение на 14 дни. Редовно провеждана цитонамазка показала, че подобрение настъпило само след един месец, а три месеца по-късно папилома вирусите почти изчезнали.

От предраковите клетки и папилома вирусите се избавили 91% от участниците в проучването. Все още обаче не се знае дали препаратът ще бъде официално одобрен за лечение на предракови промени на маточната шийка и кога изобщо ще стане това. В момента най-ефективното предпазване от рака на маточната шийка е чрез ваксина,която обаче трябва да се постави преди началото на полоия живот.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Лекарство срещу ХИВ помага при рак на маточната шийка беше последно модифицирана от: май 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *