Комбинирана хирургия лекува катаракта при децата

PRINT
дете момиче

Иновационен метод за оперативно лечение на катаракта и имплантиране на вътреочна леща при деца от 2 месеца нагоре представи на 16-та годишна среща на Съюза на очните лекари в България проф. Мари-Жозе Тасиньон от Белгия, каза проф. д-р Нели Сивкова ръководител на очна клиника в от Университетска болница „Св. Георги“ и секретар на организацията. Форумът приключи днес в „Новотел Пловдив“.

Гостенката демонстрира комбинирана хирургия, при която се отстраняват освен помътнялата леща и част от предните отдели на стъкловидното тяло на окото. Присадената леща е разработена със специален дизайн за деца. Резултатите от този тип операция са по-добри, отколкото извършваната по конвенционалния метод интервенция, увери проф. Сивкова.

При всички случаи обаче, когато детето расте, се налага да се прави корекция на зрението с очила. Възможно е да се намери подходяща леща, която да замени вече имплантираната, но дали това е подходящо за пациента се преценя от наблюдаващия офталмолог.

При децата катарактата е вродена. Среща се при малчугани с генетично предразположение към заболяването и се развива по време на бременността, най-често в първите три месеца. Огромен е броят на причините, водещи да малформацията – прекарана инфекция, лечение с антибиотици, а дори и неправилен диетичен режим.

При част от малките пациенти очното перде се диагностицира веднага, защото увреденото око белее или има сивкаво-белезникав цвят. Родителите забелязват и търсят консултация със специалист, обясни проф. Сивкова. Когато първите симптоми не са ярко отчетливи, заболяването се открива в по-късна възраст. При тях катарактата прогресира със значително по-бавни темпове, отколкото при възрастните, но понякога може да е свързано с развитието на вътреочен тумор.

Точната диагноза се установява, като детето се постави под обща анестезия, а след това се разширяват зениците. Прави се ехографско изследване, за да се види дали зад лещата няма други очни увреждания.

Свързани теми: Оперират катаракта по нов метод – факоемулсификация

Нов тип очни операции в Пловдив

С лазер хвърляте очилата дори при диоптър -13

СНИМКА: ТК

[Общо: 2    Средно: 1.5/5]
Комбинирана хирургия лекува катаракта при децата беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “Комбинирана хирургия лекува катаракта при децата

  1. Дъщеря ми Мария беше на 10 месеца я оперирахме в Университетската болница в гр. Антверпен Белгия при проф. Мари Жозе Тасиньон.След като имплантираха лещата и след прегледа стана ясно, че операцията е брилянтна!Информация и въпроси свързани с пътуването, престоя в Белгия, контакта с болницата, цената на операцията и други въпроси може да ме потърсите на тел. 0889776127.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *