Кои ваксини отпадат или влизат в сила през 2020 г.

PRINT
ваксини имунизация

Промени в имунизационния календар през тази година представи д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Отпадат реимунизацията срещу туберкулоза и пробата манту при 11-годишните. Промените са в сила от началото на 2020 г. Предвидено е още да се съкрати приемът на пневмококовата ваксина за децата до 6-месечна възраст от 3 на 2 дози. Друга новост е въвеждането на реимунизация срещу коклюш при децата на 12 години.

Ваксината срещу варицела става препоръчителна. За нея се говори отдавна, има много родители, които сега я купуват от съседна Гърция, където тя е въведена по-рано. Причината е, че вакисната изобщо не беше регистрирана у нас и съответно не можеше да се намери в аптеките. Сега  родителите също ще трябва да плащат за нея, като ще се купува от аптеките. Към момента това все още не е факт, тя не е налична в аптечната мрежа.

Какви са страничните ефекти от ваксините

Според доц. Кунчев ваксината за варицела трябва да влезе до няколко години в задължителния имунизационен календар, защото годишно от тази шарка се разболяват 30 хил. души и при 0.5% от тях има усложнения. Това е немалък брой деца и възрастни, които карат тежко това заболяване, почти всяка година има и 2-3 смъртни случая, уточни епидемиологът. В повечето развити страни ваксината срещу варицела е включена в имунизационния календар, посочи още той.

Д-р Кунчев коментира още, че в 2/3 от страните в Европа изобщо не се прави туберкулозна ваксина, тъй като заболеваемостта е много ниска. В останалата 1/3 от държавите – основно от Централна и Източна Европа, правят един или два приема, а България е била единствената държава с пет приема след проба манту. „Това не води до по-голям имунитет, а до повече работа за личните лекари и притеснения за родители. Когато не се изпълни както трябва пробата манту, много често тя дава неверни резултати“, поясни експертът.

Реимунизацията срещу коклюш на 12 години се въвежда, защото е установено, че защитата на тази възраст пада. Приемът на пневмококовата ваксина за децата до 6-месечна възраст е намален, защото два приема дават същата защита като три, допълни доц. Кунчев.

Туберкулозата може да засегне всеки орган

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Кои ваксини отпадат или влизат в сила през 2020 г. беше последно модифицирана от: януари 17th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *