Касата плаща за иновативни изследвания на рак в Александровска

PRINT
ПЕТ скенер изследване за рак

Нови възможности за прецизна диагностика при рак на простатата и невроендокринни тумори се отварят за пациентите в столицата.  Отскоро в УМБАЛ „Александровска“ функционира на пълни обороти нова, високотехнологична радиохимична лаборатория за производство на два нови радиофармацевтика при пациенти с рак на простатата и невроендокринни тумори.

„Галиевата лаборатория“ е моделирана и оборудвана с подкрепата на експерти от Международната атомна агенция (IAEA) и водещи специалисти от Германия по модела на лабораторията в Университетската Болница KLINIKUM RECHTS DER ISAR в Мюнхен. С новата придобивка Клиниката по нуклеарна медицина на УМБАЛ „Александровска” се превърна в най-добре оборудвания център в Западна България от технологична гледна точка – разполага с последно поколение апарати за хибридна образна диагностика (PET/CT и SPECT/CT) и със собствен циклотронен комплекс за производство на радиофармацевтици (консумативи за ПЕТ-скенера).

Нов метод за терапия на костни метастази при рак на простатата

Какво представляват невроендокринните тумори

Невроендокринните тумори (НЕТ) включват хетерогенна група от новообразувания, които възникват от ендокринни клетки в различни жлези (надбъбречна медула, хипофиза, паращитовидна жлеза) или от ендокринни острови в щитовидната жлеза, панкреаса или дихателния и стомашно-чревния тракт. На повърхността на клетките на тези тумори във всички стадии на заболяването се появяват рецептори, с които се свързва инжектираното вещество. Така се създава възможност за точна диагностика и визуализация на тези тумори.

Свръхсекреция на хормони води до невроендокринни тумори

ПЕТ-КТ скенера на Клиниката по нуклеарна медицина в УМБАЛ “Александровска” е апарат от последно поколение, с висока чувствителност и с възможност за намаляване на дозата на инжектирания радиоактивен материал, както и времето на изследване при възможно най-високо качество на получения образ. PET/CT (ПЕТ скенер) с 68 Ga DOTATOC е хибридно образно изследване, което позволява да се получи едновременно функционален и анатомичен образ на изследваните органи и структури, след въвеждането на радиохимичното съединение (радиофармацевтици).

В сравнение със съществуващите методи, техниката позволява изобразяване не само на структурните болестни промени, но и на функционалните промени, което е водещо за ранното откриване и оценката на терапевтичния ефект.

Ракът често може да се избегне – ето кои са изследванията

Кои пациенти са подходящи за новото изследване

изследване за рак в Александровска

Подходящи за изследване с PET/CT с 68Ga DOTA са пациенти:

  • с новооткрит невроендокринен тумор – за определяне на вида на лечението (оперативно или медикаментозно);
  • след вече проведено оперативно и/или системно противотуморно лечение и при съмнение за метастази, прогресия или рецидив на заболяването;
  • при които трябва да се оцени ефекта от проведената терапия;
  • със съмнение за далечни разсейки, непотвърдени от останалите образни изследвания;
  • избор на пациенти подходящи за радионуклидна терапия (с 177Lu или 90Y-DOTA-пептиди);

ПЕТ-скенер с 68 Галий е напълно безболезнено изследване, при което не се наблюдават странични ефекти и се реимбурсира изцяло от НЗОК.

Всички пациенти, отговарящи на индикациите за ПЕТ скенер с 68 Галий и насочени от съответните специалисти, могат да подадат документи в Клиниката по нуклеарна медицина на УМБАЛ “ Александровска”, на ул. “Здраве” №2 от 8.00 до 15.00ч. Допълнителна информация и записване на тел.: 02/9230 561, 0877571779 (техн. сътрудник – Лидия Никовска).

[Общо: 6    Средно: 3/5]
Касата плаща за иновативни изследвания на рак в Александровска беше последно модифицирана от: юли 15th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *