Израел с голям пробив: Създава първото лекарство срещу COVID-19

PRINT

Израел обяви, че в страната е постигнат изключителен пробив в разработването на лечение за COVID-19. Става дума за моноклонално антитяло, което може да неутрализира размножаването на вируса в организма на заразените, съобщи министърът на отбраната Нафтали Бенет. Разработката е на Израелския институт за биологични изследвания (Israel Institute for Biological Research ), а научните данни са публикувани в списанието Science Direct през месец май. До момента усилията на медиците по света бяха насочени главно към търсене на вече съществуващи лекарства, които могат да помогнат в някаква степен на по-тежко болните от коронавирус.

Известни успехи бяха отбелязани с антивирусни лекарства като ремдесивир, комбинацията от противомаларийния препарат хидроксихлорокин и антибиотика азитромицин, или антиретровирусното лекарства калетра. При всички тях обаче ефективността е частична. 

Лечение на COVID-19 – актуални данни към момента

коронавирус антитялоРазработеното от израелските учени моноклонално неутрализиращо антитяло може да блокира SARS-Cov-2 в организма на болните, казва Бенет в изявление. Директорът на научния институт проф. Шмуел Шапира (на снимката) допълва, че формулата за антитялото е патентована и вече дори се търси голям международен производител за масовото му производство. Въпреки че процесът на разработване на антитялото е приключил, то все още си няма официално име.

В израелския институт усилията на учените са насочени към разработване на лечение и ваксина срещу коронавируса. Работата им включва и тестване на кръв от пациенти, които са се възстановили от респираторните усложнения след инфекция с COVID-19.

Антителата в такива кръвни проби представляват протеини на имунната система, останали след успешно преодоляване на коронавируса. Вниманието на учените отдавна е привлечено към тях и те се разглеждат като ключ към развитието на възможно излекуване.

Не се самолекувайте с хлорокин, има сериозен риск за сърцето!

Антитялото, за което се съобщава сега, е моноклонално. Означава, че е получено от единична възстановена клетка и е основание да се очаква по-голяма лечебна мощ на препарата. Други екипи преди това са създали  поликлонални антитела, т.е. такива, които произлизат от две или повече клетки с различен произход. Но техният ефект се очаква да бъде по-слаб.

Експертите смятат, че периодът за тестване на антитялото вероятно ще отнеме поне една година. Засега то е изследвано само в лаборатория и трябва да премине през още редица проучвания на животни и после на хора, преди да бъде регистрирано и произведено като лекарство.

Редактор Ина Димитрова

Източник: www.israelhayom.com

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Израел с голям пробив: Създава първото лекарство срещу COVID-19 беше последно модифицирана от: май 5th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *