Изправиха крачето на 5-годишно дете с рядка болест – артрогрипоза

PRINT
съдова хирургия

Екипът на д-р Атанас Кацаров от Клиниката по детска травматология извърши много рядка у нас операция на 5-годишно момиче с артрогрипоза. Благодарение на интервенцията едното краче на детето вече е изправено. „Сега оперирахме едното краче, изправихме ходилото, освободихме глезена, задноходилните и средноходилните стави, срязахме кривите кости и ги фиксирахме с метални импланти и направихме сухожилно удължаване и преместване. Детето ще носи гипс 5 седмици“, обясни детският ортопед д-р Кацаров. Имплантите се заплащат от фонда за лечение на деца към МЗ. Момиченцето е оперирано досега няколко пъти в други болници с незадоволителен резултат. 

Артрогрипозата е рядко вродено заболяване. Честотата е 1/5000 живородени. Децата са с контрактури и мускулна слабост – не могат да движат ставите на крайниците. Засяга крайниците симетрично. Раменете са огънати навътре, лактите свити, а китките и дланите обърнати навътре, с невъзможност да движи пръстите. Крачетата са криви, ходилата силно навътре, децата стъпват по външния ходилен ръб и на пръсти.
Предстои да бъдат извършени още операции и на останалите крайници, за да може детето да се интегрира и да води пълноценен живот.

Свързани теми: Отново безплатни прегледи за деца в „Пирогов“

Как да окажем първа помощ на дете при травма

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Изправиха крачето на 5-годишно дете с рядка болест – артрогрипоза беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *