Изпаряват рака на простатата с електрическа игла

PRINT
безплатни прегледи

Нажежена игла може да замени скалпела при рака на простатата. Тя убива активните ракови клетки, без да засяга здравите, твърдят учени пред „Дейли мейл“. Диаметърът на иглата е по-малък от 2 мм. Този скромен размер прави възможно запазването на сексуалната функция и предпазването от инконтиненция (изпускане на урина).

В Центъра за изследване на рака във Великобритания вече изпитват новата технология на 60 доброволци с рак на простатата, които са в ранен стадий. Подобен подход вече е тестван при пациенти с рак на гърдата и с бъбречна недостатъчност.

Като правило изборът на метод за лечение зависи от това къде се намира тумор, а също и дали има метастази. При локализирани тумори обикновено се прилага радикална простатектомия (отстраняване на простатната жлеза). Операцията обаче може да увреди нервите.

Възможно е ракът да бъде атакуван и с ултразвук. Експертите обаче смятат радиофреквентната аблация за по-ефективна. При нея с помощта на електрически ток, се генерира топлина на върха на електрода, който прилича на игла. По време на процедурата иглата се вкарва в перинеума. След това лекарите следят движенията й с ядрено-магнитен резонанс или компютърен томограф. Иглата има заряд от около 20 вата.

„Радиочестотната аблация е по-добра по отношение на енергията, която излъчва, в сравнение с ултразвука. Той не може да проникне на големи дълбочини. По тази причина той не е ефективен, ако се окаже, че в простатата има камъни. Аблацията обаче не с сблъсква с подобни проблеми“, коментира проф. Радж Персад от Бристолския институт по урология.

Свързани теми: Лекарство за психични разстройства убива тумори

Кога се налага операция на уголемена простата

Осем от 10 мъже над 60 г. имат уголемена простата, не знаят

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Изпаряват рака на простатата с електрическа игла беше последно модифицирана от: април 4th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *