Изненада! Свободните радикали удължавали живота

PRINT
лекарска комисия

Свикнали сме да слушаме, че свободните радикали вредят на тялото и са отговорни за процеса на стареене. Неотдавнашно проучване на Университета Макгил обаче показа, че свободните радикали всъщност увеличават продължителността на живота, пише Medical News Today.

Радикали окислители са нестабилни, особено реактивни атоми, които имат най-малко един свободен електрон. Когато свободните радикали влизат в контакт с клетките, протеините или ДНК, те им вредят, като променят химичната структура. Само че нещата не са толкова прости. Учените използвали кръгли червеи (Caenorhabditis elegans), за да докажат своята хипотеза. Радикалите стимулирали апоптоза – програмирана клетъчна смърт. Това е метод на защита на тялото от анормалните ракови или инфектирани клетки.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Нарът убива ракови клетки, пази от атеросклероза
Пресният чесън се оказа оръжие срещу рака на белия дроб 
Нобелист обяви антиоксидантите за вредни при рак 

При опита свободните радикали стимулирали апоптозата, така че защитните механизми на клетките се умножавали и продължителността на живота на организма се увеличавала. Броят на свободните радикали се увеличава с възрастта, но това според учените е знак за активна борба на органинзма със стареенето. Когато при червеите се повишавал концентрацията на радикалите, нараствала и продължителността на живота.

Направените открития са важни за разбирането на невродегенеративните заболявания. Сигналната активност в мозъка, причинена от апоптозата, може да се съсредоточи върху повишаване на стабилността на увредените клетки, а не върху унищожаването им. Може обаче да възникнат проблеми, тъй като мъртви неврони е по-трудно да се заменят в сравнение с другите видове клетки.

Източник: Medical News Today

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Изненада! Свободните радикали удължавали живота беше последно модифицирана от: март 30th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *