Хапче спира смъртта на мозъчни клетки

PRINT

Британски учени откриха как да спрат смъртта на мозъчните клетки и така отбелязаха напредък в лечението на“ болестта на Алцхаймер, съобщи в. „Индипендънт“. Медикаментът е използван за спиране на смъртта на мозъчни клетки при мишки. Учени приветстваха откритието като „повратна точка“ в търсенето на лекарство, което да победи болестта на Алцхаймер, макар и перспективата да бъде създадено хапче срещу нея да остава далечна.

Медикаментът блокира погрешен сигнал в мозъка, когато е засегнат от невродегенеративни болести, които изключват производството на важни протеини. Това оставя мозъчните клетки незащитени и те умират. Той е тестван с мишки с прионно заболяване – най-добрият животински модел за човешки невродегенеративни болести.

Учените са убедени, че същите принципи важат и за човешки мозък със заболяване като алцхаймер или паркинсон. Изследването е проведено в университета на Лестьр. Макар и медикаментът да е имал значителни странични ефекти, като отслабване и лека форма на диабет, ръководителят на екипа проф. Джована Малучи е убедена, че „не е невъзможно“ те да бъдат премахнати. Пробивът беше посрещнат много възторжено от специалистите, които все пак предупреждават, че това е по-скоро значимо доказателство на принцип и възможна основа за разработване на нови лечения, а не гаранция за лечимост на болестта на Алцхаймер в близко бъдеще.

[Общо: 2    Средно: 4.5/5]
Хапче спира смъртта на мозъчни клетки беше последно модифицирана от: май 8th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *