Ендопротезиране – поставяне на изкуствена става, вече е масова операция

PRINT
метод на Рьотингер

Ендопротезирането представлява замяна на увредена или износена става с нова изкуствена. През последните години този тип операции стават все по-масови, коментира един от най-опитните и изявени у нас ортопеди проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в ИСУЛ. Причината са както новите, по-щадящи методи, които навлизат и се прилагат у нас, така и възможността да се избере качествена изкуствена става, макар и срещу доплащане. 

“Страхът на хората от операцията за замяна на собствената става с изкуствена намаля осезаемо. Успеваемостта е много висока, особено ако се извърши в болница, където има солиден опит в тази сфера като ИСУЛ. Хората чуват, виждат свои близки, които се възстановяват в рамките на два-три месеца и се чувстват много по-добре от преди, връщат се към нормален ритъм на живот. Значително по-голям брой хора търсят помощ при инвалидизиране на тазобедрена става и коляно. Това са двете стави, които най-често се износват”, коментира проф. Кинов. 

Най-честите причини за поставяне на ендопротеза:

  • Артроза или възрастово износване на ставата, свързано с ограничена подвижност и силна болка;
  • Травма, свързана с прекъсване на кръвоснабдяването на ставата и риск от некроза;
  • Инфаркт на ставата, чиято първопричина често не може да се установи с пълна точност. Има силна болка и ограничаване на движенията.

Какви са първите симптоми на артрозата?

В ИСУЛ вече се прилагат нови щадящи методи за ендопротезиране като Подходът на Рьотингер. Той е на името на германския професор Хайнц Рьотингер, който гостува за шести път в България на 21 февруари. Тогава той обучи нова група ортопеди, като така посветените в неговия щадящ метод стават 120 специалисти.

Проф. Рьотингер идва в София по покана на проф. Кинов. Сега той демонстрира метода си при още по-сложна операция – ревизия на ендопротеза на тазобедрена става. Пациентът е жена, оперирана по-рано в друго лечебно заведение. След това около ставата се развива инфекция, което налага повторната й подмяна. Ревизията на става е по-трудна операция – махат се фиброзни тъкани, старата протеза.

Благодарение на метода на Рьотингер тя протича по-леко, не се засягат мускулите, а пациентът се възстановява по-бързо след рехабилитацията. По-бързото възстановяване се дължи на минималната травма. При старите  старите методи връщането към нормалния живот отнема около 2-3 месеца. При метода на Рьотингер този период се скъсява до месец и половина.

Как да живеем с протеза на тазобедрена става

Автор Ина Димитрова

[Общо: 9    Средно: 3.4/5]
Ендопротезиране – поставяне на изкуствена става, вече е масова операция беше последно модифицирана от: февруари 25th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *