Джераси, създател на хапчето антибебе, идва в Пловдив

PRINT

Създателят на революционното хапче, предпазващо от нежелана бременност Карл Джераси ще гостува в Пловдив навръх Деня на Европа – 9 май. Българският евреин идва в нашата страна по покана на мениджъра на болница „Медлайн“ д-р Невен Енчев и съпругата му д-р Ваня Александрова. Карл Джераси ще открие новото гастроентерологично отделение в лечебното заведение, което ще е от трето ниво на компетентност.

Той винаги се е вълнувал от ставащото в България, каза д-р Енчев. Роден е във Виена през 1923 г. Баща му е български евреин, а майка му австрийска. Родителите му се развеждат, но по-късно се женят отново, за да получат Карл и майка му българско гражданство и да се спасят от преследванията срещу евреите у нас по време на Втората световна война.

По-късно емигрира в Америка, където на 28-годишна възраст химикът прави своето откритие, донесло му световна слава и известност. Няколко години по-късно предизвиква нова сензация със синтеза на кортизона. Има 11 почетни докторски титли. За неговата 90- та годишнина и Американският университет у нас ще му връчи титлата „Доктор хонорис кауза“ на 10 май.

Карл Джераси има фондация, която осигурява отлични условия за работа на 70 творци всяка година. Тя се намира в колония близо до Уудсайд в Калифорния. Създал е и резиденция за хора на изкуството, в памет на дъщеря си, която се е самоубила.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Джераси, създател на хапчето антибебе, идва в Пловдив беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *