Болницата в Стара Загора с нов АГ комплекс

PRINT
умбал „Проф. Стоян Киркович“

Новият акушеро-гинекологичен комплекс на УМБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” бе официално открит. Той включва Клиника по акушерство и гинекология и Клиника по неонатология към университетската болница в Стара Загора. Министър Кирил Ананиев, който присъства на окриването, заяви, че МЗ е предоставило близо 1 млн. лв. на болницата.

Лечебното заведение е едно от четирите водещи в Югоизточния регион на страната. Само за миналата година през нея са преминали 26 000 пациенти от региона, а отделно от това медицинска помощ са получили и граждани на други административни области. Общият брой на обслужените жени, в това число и на родилките в акушеро-гинекологичната структура на болницата, е 2700, а броят на новородените деца е 1200.

Преди 2 г. болницата е била пред фалит

Министърът подчерта, че само преди две години, до края на 2017 г., болницата е била едно от петте лечебни заведения пред фалит със загуба от над 2 млн. лв. За 2018 г. болницата излиза на печалба от 705 хил. лв., като лечебното заведение успява да увеличи собствените си приходи с 13 % и да намали общите си задължения с над 10 %, а просрочените задължения – с над 11%.

До края на месеца ще бъде обявена обществената поръчка за инженеринг, а в началото на есента се предвижда да започне и реалното строителство на новата Национална детска многопрофилна болница, коментира Ананиев в Стара Загора. Средствата за педиатричната болница ще бъдат осигурени от държавния бюджет като очакванията са необходимият финансов ресурс да бъде приблизително 100 млн. лв., като аванс от 30 % ще бъде предоставен още тази година.

В отговор на журналистически въпрос министърът подчерта, че започват интензивни преговори с Българския лекарски съюз за увеличаване цените на клиничните пътеки, като акцент ще бъде поставен върху пътеките, свързани с детското и майчиното здравеопазване. Очаква се най-късно следващия вторник да бъде подписан анекс към Националния рамков договор за медицински дейности.

„Одобряването на новата методика за формиране разходите за персонал и изменението на клинични пътеки ще бъдат финализирани по едно и също време, което означава, че ръководствата на болничните заведения ще имат целия инструментариум, за да могат да увеличат индивидуалните работни заплати в рамките на вътрешните си правила“, допълни още министър Кирил Ананиев.

Източник: Пресцентър на МЗ

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Болницата в Стара Загора с нов АГ комплекс беше последно модифицирана от: май 24th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *