Биологичен пейсмейкър тестван успешно за първи път

PRINT
интензивно лечение реанимация

Пейсмейкърите спасяват живот, но понякога създават неудобства. Те създават някои ограничения за пациентите, пише Live Science. Тези проблеми лесно могат да се отстранят с помощта на разработения сега биологичен пейсмейкър.

Изобретението вече е тествано върху прасета. Техният организъм и метаболизъм са много близки до тези на човека. Чрез въвеждане на определен ген в сърдечния мускул учените успели да получат клетки, способни да инициират свиване на сърцето.

Това отваря нови възможности за пациенти, които са развили инфекция от нормален пейсмейкър и трябва да го премахнат. Генната терапия е подходяща още и за случаи, когато в утробата у плода се появи сърдечен дефект. Важният ген се въвежда в организма с помощта на вирус. Въпреки че този вирус не е способен да се размножава или да променя ДНК, малки количества на вируса били открити в други органи извън сърцето.

При здрави хора зоната на сърцето – синоатриалния възел, излъчва електрически импулси и определя ритъма на съкращения. Ако тя не работи правилно, започват проблемите. Тогава лекарите препоръчват като застраховка поставянето на пейсмейкър. В експериментите с прасетата сърцето на животните биело твърде бавно. След въвеждането на гена TBX18 в сърцето на местата, където били поставени инжекции, се образували клетки на синоатриалния възел.

След въвеждането на гена пулсът на животните се ускорил. Ритъмът се увеличавал както трябва по време на натоварване, а в покой се забавял. Друго предимство на новия метод е, че прасетата станали по-активни. Засега основният недостатък е, че след две седмици ефектът започвал да намалява, тъй като тялото започвало да отхвърля клетките, инфектирани с вируса приносител на гена.

Източник: Live Science

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Биологичен пейсмейкър тестван успешно за първи път беше последно модифицирана от: май 1st, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *