Апарати, непознати досега у нас, ще хващат рано тумори в Александровска

PRINT

Ранна диагностика на рак, неврологични и други заболявания ще позволи новата апаратура за близо 13 млн. лв., с която ще бъде оборудвана Александровска болница, съобщи директорът й проф. Лъчезар Трайков. Парите са от еврофондовете, а доставката на техниката ще стане до 2013 г. Получаваме нов ядрено-магнитен резонанс от клас, какъвто в България още няма, поясни проф. Трайков. Старият вече бил на 16 г. Новият ще хваща още първите промени в нервните пътища и във функцията на мозъчните клетки – например когато се промени консумацията на кислород.

Ще се вижда и къде раковите клетки активно консумират енергия, допълни доц. Васил Хаджидеков, началник на образната диагностика в болницата. Множествената склероза пък ще се хваща още преди автоимунният процес да е увредил сивото вещество.

В Александровска годишно се приемат 32 000 болни и още 150 000 минават на консултация. 8% от тях са с рак. Затова и други от планираните за покупка с европари 26 апарата, ще диагностицират и лекуват тумори. Мултифункционалният холмиум лазер ще е по-добър от сега познатите у нас зелен и червен лазер за откриване и премахване на злокачествени образувания в простатата. Подкрепление ще получат и лабораториите. Там бързо и надеждно ще се изследват патоанатомични проби. Сега пациентите сами пращат биопсиите си за становище в чужбина и чакат отговор по месец-два, коментира проф. Трайков. Той увери, че поръчката на всеки един от апаратите е поръчан след внимателен анализ на нуждите на лечебното заведение. Обслужването на пациентите с новата техника ще е безплатно, увери директорът.

Общо 13 болници ще получат 148 млн. лв. по европейските програми. Здравното министерство е изчислило, че 2 112 000 души ще се облагодетелстват от придобивките в следващите 15 г. Линейните ускорители, които са за лъчелечение на онкоболни, сега са само три в страната, но до 2014 г. ще купим още 11, каза министър Стефан Константинов. Болниците няма да дават пари за тях, а и ремонтите ще са за сметка на МЗ. 300 000 лв. например струвала поправката на електронна тръба за апарата в болница „Св. Георги“ в Пловдив, която била поета от министерството.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Апарати, непознати досега у нас, ще хващат рано тумори в Александровска беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *