петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниКлетки от кожа стават неврони, ще лекуват инсулт

Клетки от кожа стават неврони, ще лекуват инсулт

Учени от Станфордския университет успяха да преобразуват кожни клетки в други три вида клетки, които са необходими за правилното функциониране на мозъка, предаде Би Би Си. Когато бъде готова за приложение върху хората, технологията ще помага за отстраняване на последиците от инсулт или за лекуване на някои видове слепота.

В момента за същата цел могат да се използват стволови клетки от ембриони, но за тяхното широко приложение все още има много проблеми. От една страна използването на ембриони за добиването им е забранено в много страни от етични съображения. Ако пък се вземат чужди стволови клетки, пациентът трябва да пие имуносупресори, за да не ги отхвърли собственият му организъм.

Учените смятат да препрограмират клетките

Затова от доста време учените търсят приемлива алтернатива. В идеалния случай ще могат да се използват собствени клетки и то такива, които могат да се вземат без риск за здравето. След това учените искат да ги препрограмират в т. нар. индуцирани стволови клетки.

Екипът от Станфорд оценява успеха си като голям пробив. От кожа те успели да създадат „невронни прекурсори“ – форми, които могат да се развият до три вида мозъчни клетки: неврони, астроцити и олигодендроцити. Тази междинна форма имала голямо предимство – веднъж създадена, може да бъде размножавана в лабораторни условия до каквито количества са необходими.

Така ще се даде възможност клетките да се използват в различни терапии. Мозъчните клетки и клетките на кожата съдържат една и съща генетична информация, но проблемът бил, че генетичният код се интерпретира по различен начин. С помощта на вирус учените „инфектирали“ кожните клетки с код, който отговаря за интерпретацията на генетичната информация в мозъчните клетки. След 3 седмици една на 10 кожни клетки се превърнала в междинната форма – „невронен прекурсор“.

Засега получените мозъчни клетки успешно са имплантирани на мишки.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -