четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВ САЩ произвеждат ваксини с поточна линия от хлебарки

В САЩ произвеждат ваксини с поточна линия от хлебарки

Наскоро в САЩ е регистрирана първата клетъчна линия от инсекти – хлебарки, съобщи Борислав Борисов, експерт по лекарствена политика и бивш директор на агенцията по лекарствата. В момента те вече произвеждат ваксини за хората против хемофилус инфлуенца – причинител, подобен на грипа. Ваксината покрива три серотипа. Една трета от биотехнологиите е за здрави хора, за профилактика, подчертава специалистът.

Хлебарките са специално определен вид, много по-различни от тези в софийската канализация. Плюсът при тях е, че може да се увеличи капацитетът на линията. Предстои тази нова ваксина да бъде регистрирана и в Европа.

При биотехнологичните лекарства се прави много по-строго тестване за токсичност, за да се проучи внимателно ефектът от внасянето на чужд генетичен материал у човека във времето. За целта учените са избрали да наблюдават дългоопашатия макак, защото организмът му прилича на човешкия по много параметри. Едва ако макакът е добре и няма проблеми с потомството, се преминава върху изпитания на лекарствата при хора. При биотехнологичните продукти наблюденията за възможни странични ефекти продължават и след като те са регистрирани на пазара и се прилагат.

Еритропоетините са сред най-популярните лекарства, произвеждани на биотехнологични поточни линии. В следващите 5-10 г. този тип медикаменти ще превземат много терапии, прогнозира Борислав Борисов, експерт по лекарствена политика. Защо биотехнологичните лекарства се различават от останалите?

Нискомолекулярните, синтетичните медикаменти изчерпаха своите възможности, смята Борисов. При някои пациенти те не водят до желания резултат. Тогава на помощ идват биотехнологиите – лекарствата се произвеждат от живи микроорганизми. Самите те представляват поточна линия.

Целта е да ги накараме да произведат определен ген, който от своя страна да синтезира даден протеин. Често в поточните линии се използва бактерията ешерихия коли, допълни Борисов. Широко разпространени са и яйчникови клетки на хамстери.

Определено количество от тези клетки се поставят и поддържат живи в точно определена среда. В нея абсолютно прецизно се поддържат температура, влажност и други параметри, за да могат микроорганизмите да произвеждат необходимите протеини. Повечето биотехнологични лекарства са в инжекционна форма, но вече се появяват и таблетки.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -