четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеИнжекция в окото спира форма на макулна дегенерация

Инжекция в окото спира форма на макулна дегенерация

Макулната дегенерация е най-често срещаната причина за загуба на зрение при хората над 55 г. в развитите страни. Основен рисков фактор за заболяването е възрастта, но вече се знае, че има и гени, които правят човека уязвим за него. Други рискови фактори са диабетът, пушенето, затлъстяването, а също и прекомерното излагане на очите на пряка светлина и ултравиолетови лъчи. Допреди няколко години лекарите не можеха да помогнат на около 25% от болните. За тях терапия нямаше и те прогресивно губеха зрение.

Вече има нова терапия – тя предвижда поставяне на инжекции в окото веднъж на два месеца, съобщиха експерти от САЩ и Германия на здравен форум в Париж. Това е сериозно облекчение както за пациентите, така и за близките им, което трябва да се грижат за тях.

Какво представлява заболяването? Възрастовата макулна дегенерация постепенно разрушава централното и детайлно зрение, необходимо за обикновени всекидневни дейности като четене, разпознаване на лица, при шофиране и дори ориентиране в непозната среда. Заболяването атакува макулата, която е разположена в задната част на окото и в центъра на ретината. Макулата има площ от едва 3-4 мм, но е най-значимата зона на ретината, защото в нея се фокусират образите. Останалото зрение е периферно. Ако ретината представлява екран, то макулата е площта, върху която се прожектира образът. Образът се пречупва през лещата и роговицата.

Кои са симптомите?

Тревожен симптом е например когато човек започне да възприема лицата на околните размазано и има затруднения да различава цветовете. Адаптацията от светло към тъмно е по-бавна. Чувствителността към светлината се повишава, а пространственото виждане отслабва. Зрението през нощта се подобрява, но пък човек не вижда дребни детайли – например ухото на игла.

Най-разпространената форма е сухата макулна дегенерация. В ранната фаза се образуват жълти отлагания – друзи, разположени в задната част на окото (виж на графиката). Те се разглеждат като част от естественото му стареене. Друзите могат да са различни като размер и брой. С времето заболяването може да се задълбочи като суха форма, или да премине във влажна. При напредналата суха макулна дегенерация се влошава работата на светлочувствителните клетки и околната тъкан в макулата. Броят и размерът на друзите прогресивно нараства.

Коварното е, че ако само едното око е засегнато, става по-трудно да се усети навреме загубата на зрение, понеже здравото се опитва да компенсира. Хората смятат, че имат някакъв временен проблем и отлагат ходенето при специалист. Важно е човек да проверява и двете си очи както с прости тестове у дома, така и с преглед при офталмолога.

Влажната форма е по-тежката, защото по-често и води до инвалидизация. Около 10-15% от пациентите със суха макулна дегенерация стигат до нея. При тях кръвоносните съдове под макулата се разрастват патологично, каза д-р Уилям Ли, президент, медицински директор и един от създателите на международната фондация „Ангиогенезис“. После от тях започват да се просмукват кръв и флуиди, които се събират под макулата подобно на мехури (на графиката). Те кривят образа, който възприемаме с болното око, и правите линии започват да изглеждат вълнообразни. Пациентите възприемат тъмно петно или повече точици в центъра на полезрението си. Причината са насъбралите се кръв и течности. За разлика от сухата форма, влажната макула може да прогресира за кратко време. Резултатът е загуба на централно зрение.

Рисковите пациенти трябва да ходят много често на лекар. Ако влажната макула не се лекува, кървенето във вътрешността на окото може да доведе до необратима загуба на зрение. Добрата новина е, че вече има няколко различни регистрирани и доказани терапии за това страдание. Те могат да стабилизират състоянието на пациента, а в отделни случаи дори е възможно възстановяване на част от загубеното зрение. Съвременните препарати целят да блокират протеина VEGF, след като е било доказано, че именно той е виновен за патологичното разрастване на кръвоносните съдове в окото и в крайна сметка – за влажната макула. Поставянето на инжекция в окото е неприятно, но това става с локална анестезия, добави д-р Ли. Може би след време ще бъде разработена друга форма на лекарството и то ще може да се поставя само като капки, изрази надежда той. В момента екипи учени активно работели върху тази задача.

Модерното лечение с инжектиране на рекомбинантно синтезиран протеин вече е получило разрешение за приложение при влажната форма на макулна дегенерация в САЩ, Япония и Австралия. Очаква се скоро да бъде достъпно и в България.

14% от хората между 55 и 64 г. имат някаква форма на макулна дегенерация, в групата 65-74 г. този процент се увеличава на 20, а става 37 на сто при възрастните над 75 г. Това обясни на форума в Париж пък Брам Рутджерс ван дер Лоф, президент на Холандската асоциация по макулна дегенерация. Той цитира данни, получени от проучване в родината му. Сериозен проблем е рискът от преждевременна смърт при пациентите с макулна дегенерация. В групата под 65 г. той е 2 пъти по-висок в сравнение със здравите. Основната опасност идва от различни травми от падания и фрактури. Болните ставали изцяло зависими от грижата на околните. Те много по-често изпадат в депресии, тъй като са принудени да се изолират социално, а така здравните системи харчат още повече за лечението им, допълни Ван дер Лоф. Затова е много важно обществото да има механизми за социална интеграция и подкрепа на болните.

Свързани теми: С лазер хвърляте очилата дори при диоптър -13

Рибено масло съхранява зрението

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -