четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаОсем мита кои са причините за рака

Осем мита кои са причините за рака

Амалгама, електросмог, излъчване от джиесеми и дори сутиени понякога биват обвинявани, че могат да причинят рак. Какви са реалните рискове, обяснява Биргит Хилер от Немския център за изследване на рака, цитирана от сп. „Фокус“. Някои от слуховете упорито се въртели в интернет. Най-новият бил, че прекъсването на бременността повишава риска от тумори при жените. Тръгнал от противниците на абортите в САЩ. За науката е напълно ясно, че връзка между тях и рака няма, категорична е Хилер. За хората без медицинско образование обаче било трудно да разграничат сериозната от спекулативната информация.

Мит №1: Амалгамата в пломбите ни трови

бактерии в устата зъболекарОт години се водят разгорещени дебати дали живакът в пломбите е опасен. Чистият живак е опасен, по-точно изпаренията, които се образуват при стайна температура. В амалгамата обаче той е свързан с други метали. Минимални количества се отделят при самото поставяне на пломбата, а по-късно при дъвчене и при скърцане със зъби нощем. Това дава повод на критиците да предупреждават, че живачното отравяне може да отключи болести като аутизъм, алцхаймер, хронична умора, множествена склероза и други автоимунни заболявания. Има многобройни проучвания, които не потвърждават тези подозрения, пояснява Хилер. Федералната агенция по лекарствените средства и медицинските изделия в Германия съобщава, че няма никакви основания да се смята, че амалгамата може да има негативно влияние върху здравето на хората. Изключения са редки алергични реакции, които се ограничават до мястото в устата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Вещество в гъбите пречи на рака да се развива
Ракът на маточната шийка покосява и млади жени на 23 г.
В кръвта на акулите учени откриха мощно оръжие срещу рака на гърдата
Откриха: Ракът на гърдата атакува по време на менструация!

Мит №2: Електросмогът отключва рак

Понятието електросмог означава изкуствено създадени електромагнитни полета в околната среда. Нискочестотните са около далекопроводите с високо напрежение, а високочестотните – около антени за джиесеми, микровълновите печки и други уреди в дома – телевизори, монитори. Подозрението тръгва от 80-те години, когато проучване твърди, че в близост до големи далекопроводи има повече случаи на левкемия при деца. Оттогава досега обаче има много други проучвания, които не намират връзка между електросмога и рака, пише немското сп. „Фокус“. През2007 г. Световната здравна организация дори уточнява, че липсва връзка и с други заболявания като сърдечносъдовите, депресията и др.

Проучванията обаче продължават, особено в насоката за търсене на връзка с левкемиите при децата, уточнява изданието. От Федералната служба за защита от лъчения смятат, че все пак има някакво влияние на електросмога, но при много малък процент от децата. Немско проучване показва, че най-много 1% от левкемиите могат да бъдат обяснени с подобна причина. Изключително трудно е да се докаже дали електромагнитните полета влияят за образуването на тумори, защото никой не знае как те променят ДНК на клетката. За да тръгне рак, ДНК трябва да е мутирала. Електросмогът, за разлика от рентгеновите лъчи, не можел да предизвика чак такива промени в клетката.

Мит №3: Джиесемите ни облъчват опасно

мобилен телефонОтдавна съществуват подозрения, че джиесемите могат да увеличат броя на мозъчните тумори. Най-голямото европейско проучване „Интерфон“ обхванало 7700 здрави хора и 5100 пациенти с тумори в мозъка от общо 13 страни. Двете групи били подробно разпитани за навиците им при телефониране, а данните – анализирани. Поне за хората, които говорят по джиесема в рамките на обичайното,нямало никакъв риск. Туморите при тях не са повече, отколкото при тези, които не говорят по мобилен. При тези, които говорят твърде много обаче, резултатите не са еднозначни. В проучването имало хора, натрупали над 1640 часа разговори по джиесем. Те започнали да телефонират още с първите модели апарати през 90-те години, които имали много по-голямо лъчение от сегашните. Сред тези хора честотата на мозъчните тумори действително била по-висока.

За влиянието на джиесемите върху децата и младежите обаче липсват достатъчно научни данни. Затова Федералната служба за защита от лъчения препоръчва:

– да се телефонира по възможност при добър обхват, тогава лъчението е по-ниско;

– да се използва хендсфри;

– да се избират модели с ниска степен на лъчение;

– по възможност да пращаме есемеси вместо да звъним.

Мит №4: Психиката разболява, може и от рак

стресПсихичните натоварвания разболяват – това е широко разпространено схващане. Травматични преживявания можело да отключат дори рак. Психологически проучвания сред онкоболни сякаш потвърждават подозренията. Много от тях наистина са склонни към депресии, имат самопожертвователно поведение и са се затруднявали да дадат израз на негативните си емоции.

Междувременно обаче медицината отхвърля теорията, че особености на личността могат да станат причина за рак. Лошото психично състояние на онкоболните било следствие, а не първопричина за болестта. Има доказателства, че душевното състояние може да повлияе на имунната система, но учените не са намерили убедителна връзка, че психичното натоварване може да доведе до образуването на тумор.

То може и да играе някаква роля, но причините за рака са комплексни, смята Биргит Хилер. Допълва, че не толкова депресиите, колкото способите, с които хората се опитват да се измъкнат от „дупката“ като алкохол и и цигари, увеличават риска от рак.

Мит №5: Стресът има връзка с туморите

стрес на работатаСтресът е нещо положително, което природата е заложила в човека. С отделянето на определени хормони, повишаването на кръвното, той се готви да отговори на предизвикателствата. Когато той е хроничен, става заплаха за здравето. Постоянното състояние на напрежение може да доведе до сърдечносъдови оплаквания.

Връзка с възникването на рака обаче науката досега не е открила. При това са правени големи проучвания с наблюдения както върху всекидневния стрес, така и при травматични преживявания като смъртта на дете.

Проучванията обаче продължават, а сравнението помежду им се затруднява от факта, че няма еднозначна дефиниция какво е стрес. Той може да има индиректно влияние.

Хората под постоянно натоварване са склонни да водят нездравословен живот – хранят се нездравословно, пушат много и пият алкохол. За тях е важно да усвоят някакъв метод за релаксация.

Мит №6: Е-тата в храните повишават риска от тумори

био храни супермаркетЕдва ли може да се намери готова храна в супермаркета, на чиито етикет да липсват прословутите Е-та. Хората се затруднявали да разберат значението им, а скандалите с некачествени храни повишавали недоверието им. Затова слухове, че консерванти, емулгатори и оцветитиле, обозначени с Е и трицифрен номер, могат да предизвикат рак, намирали благоприятна почва за размножаване.

Тези подобрители в продуктите обаче са минали през строгите тестове на службите в ЕС и са доказали своята безопасност. Дори и след разрешаването им за употреба контролните органи продължават да ги наблюдават за възможни странични ефекти. През 2006 и 2009 г. имало съмнения за подсладителя аспартам, след като опити с животни събудили подозрението, че той може да увеличава риска от рак. Новите проучвания обаче категорично отхвърлили опасенията и аспартамът си остава разрешен за употреба.

Мит №7: Сутиени и дезодоранти са опасни

Eдин от най-куриозните слухове, свързан с рака, е този, че сутиените са рискови. Обяснението е, че уж притискали лимфните пътища и гърдата не можела да се изчисти от токсините. Особено застрашени били момичета с големи бюстове. Теорията е абсолютно несъстоятелна от научна гледна точка, заявява Хилер. Слухът се дължал на недоразумение. Всъщност рискът бил за по-пълните дами, които имали и по-големи гърди. В проучванията големината на бюста била отбелязвана с размера на сутиена.

Британски учени предполагат, че причина за слуха, свързан с дезодорантите, са парабените. Те били открити в тъканите на болни от рак жени. Парабените се използват масово като консерванти в козметиката. Федералният институт за оценка на риска в Германия обаче, както и Институтът за изследване на рака в САЩ, застъпват позицията, че в проучването са направени много грешки и не смятат, че са необходими специални мерки срещу парабените.

Митът за дезодорантите също почивал на грешна интерпретация. Някои от тях съдържали алуминиеви соли, които изглеждали като някакви отлагания на мамографските изображения. Неопитните наблюдатели бъркат тези соли с микрокалк, който може да е първи признак за рак на гърдата. За да се избегнат подобни фалшиви тревоги, лекарите съветват жените да не използват преди мамография дезодоранти, кремове или друга козметика.

Мит №8: Диета може да „захрани“ тумора

здравословна диетаХраненето е тема, която много често се свързва със злокачествените образувания по един или друг начин. Напоследък е много разпространена представата, че с начина си на хранене онкоболните може да подхранват растежа на тумора. Някои дори ги съветват да гладуват, за да унищожат по този начин раковите клетки.

Твърди се освен това, че плодовете и зеленчуците не можели да покрият нуждите на организма от витамини и минерали, защото почвите били изтощени. Затова се препоръчват хранителни добавки. Тази теория твърди още, че добавките в храните (консерванти, оцветители и т.н.) ускорявали растежа на тумора. С особено лоша слава според нея имат картофите и доматите, защото били отровни растения. Наистина и картофите, и доматите отделят отчасти отровните, но съвсем не канцерогенни алкалоиди. Те обаче не се съдържат в зрелите домати и в добре съхраняваните картофи.

Свинското месо също е обвинявано, че „захранва“ туморите. От немското дружество по онкология заявяват, че подобни схващания нямат никаква медицинска обосновка и са по-скоро свободна интерпретация. Оттам добавят, че онкоболните не бива да се поддават на такива внушения, тъй като често поради естеството на самото заболяване или химиотерапията нямат апетит. Единственото, за което трябва да внимават, е менюто да бъде балансирано. Иначе разрешено е всичко, което им е вкусно.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -