петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияЗа диабетиците е още по-опасно да ядат солено

За диабетиците е още по-опасно да ядат солено

Диабетиците, които ядат много солено, имат 2 пъти по-висок риск от сърдечносъдова болест като усложнение на диабета. Това доказва проучване на японски екип, цитирано от електронното издание „Медикъл дейли“.

Изследователите наблюдавали 1588 души с диабет тип 2 на възраст от 40 до 70 г. в продължение на 8 г. Оказало се, че дори тези, които превишават с малко препоръчителната дневна доза сол – 2,3 г, и поемат с храната до 3 г, имат наполовина по-нисък риск от сърдечносъдова болест в сравнение с тези, които поемат по 5,9 г. Прогнозата става още по-лоша, ако злоупотребата със сол е комбинирана с лош контрол на кръвната захар.

Повишената консумация на сол натоварва бъбреците и е фактор за повишаване на кръвното. Хипертонията е в основата на усложненията на сърдечносъдовите болести като инфаркт и инсулт. „Резултатите показват, че контролът на кръвната захар е толкова важен, колкото и спазването на диетата при диабет тип 2, за да се предотвратят опасни усложнения“, казва Чика Хорикава, диетолог в университета в префектура Ниигата, Япония.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -