Жегата увеличи стреса, провокира самоубийствата

PRINT
alt

Топлото време през последните две седмици усили усещането за напрежение у повечето от нас. Голям брой хора се оплакват, че още от сутринта главите им тежат, тялото вибрира, а световъртежи не им позволяват да излизат навън. Това каза пловдивският психиатър д-р Веселин Герев.

Причината за тези оплаквания е силното слънце, което буквално кара мозъка да „завира“, обясни той. Много по-лошо е, че към сахарската горещина е добавен и постоянен стрес. Тогава симптомите се усилват многократно, като към посочените се прибавят главоболие, гадене, нерядко се стига и до колапс.

Човек става напрегнат, раздразнителен, налита на бой, има конфликтно-агресивно поведение. Именно в това импулсивно състояние много често се стига и до самоубийства, тъй като се действа, преди да се осмисли постъпката.

Твърди се, че в жегата хората се депресират, което не отговаря на истината, защото точно лятото е периодът, когато депресиите отзвучават спонтанно, подчерта д-р Герев. А причина за това е отново слънцето, което покачва нивото на серотонин, веществото, повишаващо тонуса и настроението и предпазващо от депресия.

Психиатърът съветва хората не само да търсят хлад, но и често да мокрят главите си със студена вода, за да се спасят от психични кризи.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Жегата увеличи стреса, провокира самоубийствата беше последно модифицирана от: май 1st, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *