Загуба на обоняние – ето какво наистина помага да се излекувате!

PRINT
д-р Марияна Мандажиева алерголог и УНГ

Загубата на обоняние често се съобщава като съпътстващ симптом при инфекция с новия коронавирус. Медицинският термин е аносмия и се отнася до невъзможността да се помиришат както приятните, така и неприятните миризми, казва д-р Мариана Мандажиева, управител на МЦ „Искър“ и специалист по алергология и УНГ. (Записване на час с направление или свободен прием на тел. 0877 58 90 40)

Макар да няма такова тежко отражение върху здравето като другите прояви на COVID-19, загубата на обоняние може значително да влоши качеството на живот. Ако не може да вдъхнем уханието на храната, остава само възприятието на базисните вкусове – сладко, кисело, солено и горчиво. В допълнение много хора развиват страхове, свързани с това, доколко и кога ще могат да си върнат обратно това важно сетиво. 

Кои са причините за загуба на обоняние?

Загубата на способността да разграничаваме миризмите вследствие на вирусна инфекция е добре познато на медицината. Има над 200 вируса, които причиняват инфекции на горните дихателни пътища. Още при първата вълна на пандемията стана ясно, че при новия коронавирус често се съобщава са този симптом. Понякога става дума само за намалено, а не напълно загубено обоняние. За България няма точни данни, но в Германия например лекарите споделят, че почти всеки двама от трима пациенти с коронавирус имат такова оплакване. Обикновено възприятието на вкусовете не е засегнато.

Добрата новина е, че в повечето случаи обонянието се възстановява в рамките на 7 до 14 дни. По-рядко процесът трае около месец и в много редки случаи – година и по-дълго. По данни на италиански учени 96% от пациентите с нарушена сетивност за миризмите си връщат способността до 12 месеца.

Обонянието липсва или е слабо – каква е причината?

Какво е лечението на аносмия 

Няма специфично лечение на загубата на обоняние. В първите една-две седмици трябва да проявим търпение и да лекуваме инфекцията като цяло. След това може да се опитваме да припомним на мозъка нашите любими ухания и да се опитваме да подушим нещо.

В миналото в някои страни са били предписвани капки за нос с кортикостероиди, но те вече не се препоръчват, особено в първите две седмици на инфекцията с коронавирус, тъй като има известен риск да я задълбочат. Ако по принцип ползвате такъв препарат за алергично заболяване, не спирайте терапията, а се посъветвайте с лекуващия лекар.

Как да се отървем от синузита – остър или хроничен

Алфалипоева киселина, Омега-3 и витамин А

Има данни, че някои антиоксиданти могат да помогнат. В препоръки, издадени от Дружеството на УНГ лекари във Великобритания, се казва, че прием на алфа-липоева киселина би могло да помогне за рехабилитацията на обонятелния нерв. Веществото се използва за профилактика и лечение на невропатия, като повечето препарати на пазара съдържат и витамини от групата В, които също са важни за правилното функциониране на нервите. 

За омега-3 също се смята, че може да допринесе за възстановяване на обонянието, макар че доказателствата са от малки проучвания и липсват сериозни научни данни за ефективността на омега-3 и алфалипоевата киселина срещу аносмията при Covid-19. Все пак няма да навреди, ако опитате с тях, стига да спазвате препоръчваните дневни дози. 

Най-новите данни сочат, че капки за нос с витамин А биха могли да помогнат за връщане на загубеното обоняние. След първите наблюдения, споделени от немски лекари, сега учени от Университета на Източна Англия планират да проведат 12-седмично проучване, в което ще лекуват заразени хора, които са загубили миризмата си, с капки за нос, съдържащи витамина. Ако такова лечение се окаже успешно, то може да помогне за подобряване на живота на милиони по света, които страдат от загуба на обоняние заради Covid или по други причини.

Постоянно запушен нос – кои са причините

Витамин А е важен за поддържане на имунната система на организма, както и за доброто здраве на кожата, лигавицата на носа и други органи и системи. Натуралните негови източници са сирене, яйца, мазна риба и черен дроб. Препоръчителният прием за мъжете е 0,7 mg на ден, а за жените – 0,6 mg, което обикновено се постига чрез нормална диета. Препоръчва се като добавка заедно с витамин Е за по-бързо възстановяване след коронавирус.

Трябва да се знае обаче, че твърде много витамин А може да е вредно и да се отрази негативно на костите след време. По-специално бременните жени трябва да избягват приема на големи количества витамин А.

[Общо: 7    Средно: 3.3/5]
Загуба на обоняние – ето какво наистина помага да се излекувате! беше последно модифицирана от: октомври 5th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *