Заекването често възниква между 2 и 5 годинки

PRINT
дете момиче

Заекването е често срещано нарушение с прекъсване на плавността на речта поради неволево повтаряне на звуци и срички, думи или фрази, удължаване на някои звуци или наличие на паузи при говоренето. Познато е от древността. Днес над 70 милиона души страдат от това заболяване. Среща се около два до пет пъти по-често при мъжете.

Степента на изразеност на заекването е различна

Най-често възниква между 2-5 годишна възраст. При до 80% от децата през този период настъпва спонтанно подобрение. Степента на изразеност на заекването е различна – варира от почти незабележим козметичен до тежко изразен говорен дефект, който нарушава комуникативните възможности. Последствията могат да бъдат самоизолация, тревожност, стрес. Особено при децата точната причина на заекването не е напълно изяснена. Има различни хипотези и теории, като се обсъжда комбинирането на генетични и външни невропсихологични фактори.

Генетичната теория се базира на фактите, че децата с родственици, които страдат от заекване, по-често страдат самите от същия дефект. През 2011 година при 9% от пациенти с наследственост за заекване са изолирани 3 гена, за които се смята, че са свързани с този проблем – GNPTAB, GNPTG, NAGPA. Има и деца със заекване, без фамилна обремененост. Обсъждат се и ролята на пре- или перинатална патология за говорните и езикови проблеми при децата с церебрална парализа и интелектуален дефицит, ролята на слуховата зона в мозъчната кора и дисбалансът в активационните процеси на доминантната и недоминантната за речта мозъчна хемисфера с превалиране на недоминантната, свързана с емоциите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Психическият стрес от яслата може да отключи алергии 
Може ли стресът да ни разболее и как?
Педиатър: Майки искат детето да не боледува изобщо, грешка е! 

Потвърждения за това са някои невроизобразяващи изследвания при възрастни по време на заекване. С позитронна-емисионна томография е установен намален метаболизъм в речевата зона в челната област доминантно хемисфера (т.нар. гънка на Брока), а функционална магнитно-резонансна томография – абнормна активация в челната област на недоминантната хемисфера. Подобни изследвания не са провеждани при деца, при които заекването е най-често.

Основни клинични прояви на заекването

Установено е, че острите или хронични стресови ситуации и невротичност не причиняват заекването, а при хора с говорен дефект могат да предизвикат изостряне и влошаване на симптомите. Основните клинични прояви на заекването – нарушаването на плътността на речта са поради повтаряне на срички, началните звукови на думата, на цели думи или фрази. В някои случаи успоредно с това се извършват и двигателни стереотипи с устните, покашляне, има напрежение при говорене.

За ранното диагностициране родителите трябва да обърнат внимание именно на повторенията на звукове и срички, думи или фрази, удължаване на звуковете в думите, напрежение на лицето и мимиката или мимически и телесни движения, когато се затруднява при говорене. Заекването се диагностицира и лекува от логопеди, особено при ранните му изяви, подходяща е и работа с психолози. В повечето детски заведения и училища има квалифицирани специалисти. Извършва се и поведенческа терапия за коригиране на ранното заекване. Опитвани са и различни медикаментозни средства като бензодиазепини, антиконвулсанти, антидепресанти, антипсихотици, антихипертензивни медикаменти и допаминови агонисти, като няма клинични проучвания, доказващи сигурна клинична ефективност. Прогнозата на заекването в детската възраст е много добра. 65% от децата в предучилищна възраст се подобряват спонтанно за двегодишен период, 74% до 10-годишна възраст при наличие и на поведенчески промени около 18% се подобряват за 5 години. При възрастните настъпва различна степен на повлияване от логопедични и поведенчески терапии.

Проф. Венета Божинова, началник на Клиника по нервни болести за деца, УМБАЛ по неврология и психиатрия „Св. Наум“ – София

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Заекването често възниква между 2 и 5 годинки беше последно модифицирана от: април 11th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *