Високо кръвно и белтък в урината опасни за нероденото бебе

PRINT

Прееклампсия, инфекции, недостатъчното наблюдение в доболничната помощ са основни причини за късните усложнения на бременността. Те са около 2% от всички случаи, казва д-р Красимира Жекова, началник на родилното отделение в УМБАЛ „Св. Анна“. Годишно има един-два случая, когато се премахва матката като животоспасяваща интервенция, основно заради кръвотечение. Проблем са и преждевременните раждания.

Инфекциите най-често са в урологичния тракт

Имунитетът пада по време на бременността, има значение и възрастта. Най-често засегнати са отделителната и дихателната система. Прееклампсията също е сериозно състояние, което може да застраши здравето и дори живота на плода и майката. То е комплексен синдром с неизвестна етиология. Затова няма сигурни средства за предотвратяването му. Проявите му са високо кръвно, протеиноурия (белтък в урината) и отоци по крайниците. Наличие на поне два от тези признаци води до диагнозата. Патогенезата е добре позната, затова и лечението се ориентира според проявите. То е индивидуално, но прееклампсията се лекува с родоразрешение.

У нас липсва един от най-добрите медикаменти – артериоларен вазодилататор. Той повлиява спазъма на най-малките кръвоносни съдове – артериолите, което е характерно за жените с прееклампсия. Целта е да се намери правилното поддържане с медикаменти на майката до момента, в който може да се пристъпи към безопасно родоразрешение. Състоянието изисква комплексно наблюдение от различни специалисти АГ, невролог, офталмолог, кардиолог – три пъти по-голяма честота на секциото.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Малки дози аспирин пазят бременните от опасно усложнения
Вода с лимон и протеини на закуска за леко раждане 
Високото кръвно при бременните може да е опасно за плода

Наскоро в отделението имахме жена с тежка прееклампсия, разказва д-р Жекова. При нея въпреки проведеното лечение кръвното не се поддавало на контрол. При стойности на горната граница около 200 се наложи родоразрешение. В резултат и майката, и детето са в отлично състояние. Високото кръвно по време на бременността е риск за бебето, защото влошава храненето на плода. Опасно е и рязкото смъкване на кръвното с медикаменти. Затова се стараем да поддържаме някакви междинни стойности, към които плодът е адаптиран.

Рязкото покачване на кръвното заплашва кислородоснабдяването на плода

Постоянното поддържане на високо кръвно влошава и храненето му, води до т.нар. ретардация – изоставане в растежа. Това говори, че прееклампсията е тежка. Особено важно е да се избере оптималния период за родоразрешение, когато плодът е жизнеспособен и майката е да стабилизирано състояние. Целта е да предпазим бременната от тежки усложнения – мозъчни и сърдечни, а и за да се предотврати опасността от вътреутробно загиване на плода.

По принцип това е патология на втората половина на бременността. Но колкото по-тежка е прееклампсията, толкова по-рано се изявява те. Понякога предшестващо заболяване – бъбречно, сърдечно или автоимунно, започва да се развива и по-рано. Повечето от жените знаят, че са имали такова заболяване. Но понякога и лекарите гинеколози откриват. Прави впечатление, че наблюдението на много пациенти в доболничната помощ е некачествено. Не е обичайно ние да поставяме диагноза за бъбречно заболяване по време на бременността, а то е съществувало отпреди, посочва специалистът. Просто лекарите не са обърнали внимание.

[Общо: 1    Средно: 4/5]
Високо кръвно и белтък в урината опасни за нероденото бебе беше последно модифицирана от: октомври 11th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *