В „Пирогов“ лекуват уникален случай – момиче с липсващи ребра

PRINT

2-годишната Сияна е родена с рядкото заболяване Синдром на „Поланд“ – има липсващи ребра и други проблемив гръдния кош, но благодарение на новите технологии в медицината ще може да се развива нормално. Случаят е уникален за страната ни, а в света са известни само 5 такива пациенти. Лечението й се извършва в „Пирогов“. Там бе извършен вторият етап от сложната операция за възстановяване на гръдния кош по системата „растящи ребра“. Момиченцето бе оперирано от проф. Росен Дребов и д-р Атанас Кацаров, съобщиха от Пирогов. Миналото лято двамата пироговски лекари направиха уникалната за Югоизточна Европа операция на детето, което има Синдром на „Поланд“. Тогава в България за първия етап на интервенцията пристигна специално проф. Ралф Щукер. Тримата лекари поставиха специалната конструкция „растящи ребра“, която създава опора на гръдния кош и предотвратява изкривяването му и притискането на органите, които се намират в гръдната кухина. Заради растежа на детето се налага периодично конструкцията да бъде коригирана. За Сияна моментът настъпи 1 година по-късно.

Шефовете на детската хирургия и детската травматология в „Пирогов“ извършиха в началото на тази седмица втория етап на оперативната намеса с т.нар. система „растящи ребра“ (система „VEPTR“ ). Проф. Дребов и д-р Кацаров повдигнаха конструкцията с едно ниво, тъй като детето вече е пораснало. Операцията е успешна, а само няколко часа след нея момиченцето вече се разхожда из болничния коридор и стаята си любимата си играчка кукла в бебешка количка, разказва щастливо усмихната майката на Сияна. Вчера детето навърши 2 годинки. То посрещна рождения си ден след успешната операция.проф. Росен Дребов и д-р Атанас Кацаров от Пирогов

През 2014 г. родителите довеждат 6-месечното си бебе в „Пирогов“. В болницата лекарите констатират, че детето страда от “ Синдром на Поланд“. Рядко срещано заболяване, заради което детето е с 4 липсващи ребра в лявата половина на гръдния кош (при общо 12 ребра), има аплазия (липса на развитие) на млечната жлеза, на гръдната мускулатура и на ребрата.

На 13 август 2014 г. заедно с проф. Щукер беше извършена 5-та такава операция в света. Тогава Фондът за лечение на деца пое системата „ВЕПТЕР“, а проф. Щукер сподели опита си с медиците от „Пирогов“ благодарение на фирмата производител на титаниевата стабилизация – „Ортосинтез“ и „Johnson&Johnson“. Операцията беше наблюдавана на живо от лекари от „Пирогов“, други болници в София и страната, с изключително качество на картината.

За тази операция не се наложи да идва проф. Щукер, а консумативите (нови нитове и защитни пластини, както и инструментариумът, който е необходим за операцията) пое отново Фондът за лечение на деца.

[Общо: 2    Средно: 3.5/5]
В „Пирогов“ лекуват уникален случай – момиче с липсващи ребра беше последно модифицирана от: декември 22nd, 2017 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *